Tíz éves a Kendőlengetős varázskoncertek program

A Kokas-módszer tanítójaként már évek óta Kokas foglalkozásokat tartok az óvodás-iskolás korosztálynak, ez inspirálta tíz évvel ezelőtt, hogy Biatorbágyon is meghonosítsuk azt a különleges koncertfajtát, ami szintén Kokas Klára nevéhez fűződik: a Kendőlengetős koncerteket. Így kezdtük Pál Ildikóval 2014-ben a Kendőlengetős Varázskoncerteket. Azóta ez a koncert rendszeresen, kéthavonta megrendezésre kerül a Juhász Ferenc Művelődési Központban.

A koncert rendszeres szereplői a Pászti Miklós zeneiskola növendékei, akik lelkesen muzsikálnak a kisebb korosztálynak. Ide egészen 0 éves kortól várjuk a gyermekeket, hiszen minél korábban szeretnénk a zene örömét megismertetni velük: mert valljuk Kodály Zoltánnal, hogy „ az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése. Aki másként vélekedik, annyit el kell ismernie, hogy az első benyomások a legmaradandóbbak, már amit hatéves koráig hall a gyermek, sem irtható ki belőle később.”

A koncert különlegességét az adja, hogy a klasszikus zeneszámok után a hallgatóság nem tapssal, hanem kendőlengetéssel nyilvánítja ki tetszését. A kendők csendes suhogása segíti a zenei harmónia megőrzését, amit a zenészek a koncertterembe varázsolnak. Az ilyen jellegű koncerten a gyerekek szőnyegen ülve hallgathatják a muzsikát, vagy éppen önfeledten táncolhatnak a szülőkkel. A koncert fontos része, hogy a résztvevők új gyerekdalokat, népdalokat és mondókákat ismerhetnek meg a zeneszámok között, amiket utána otthon is fel tudnak eleveníteni.  

Kokas Klára empatikus, szeretetteli szellemiségével áthatott és a mi ötleteinkkel gazdagított Kendőlengetős Varázskoncertekre továbbra is szeretettel várjuk az érdeklődő gyermekeket és szüleiket.

A legközelebbi 10. évfordulós koncertünk 2024. március 23-án lesz a Juhász Ferenc Művelődési Központban.

Viola Noémi

Kokas tanító

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!