Rendszerváltás? Rendszerváltozás? Rendszerváltoztatás?

M. Kiss Sándor történész előadása a Faluházban
2019.10.10. 18.00 óra

„Objektív (?) fogalmak – szubjektív (?) értelmezések. Negyedszázados múltra visszatekintő vita tárgya: mi is történt Magyarországon? (Rendszert) váltottunk? (Rendszer) változást értünk el? (Rendszert) változtattunk? És mikor? 1989-ben? 1990-ben? És kik? A társadalom egésze, amely más összefüggésben az egymásra épülő nemzedékek összessége? (…) Metaforákba bújtatott vita kemény történelmi kérdésekről… Marad a kérdés! Rendszerváltás, rendszerváltozás vagy rendszerváltoztatás történt?” – olvasható M. Kiss Sándor professzor emeritus egyik 2016-os tanulmányában. „És ma? Változtak a kérdések, s ha igen, -miben? És a válaszok?” – veti föl ugyancsak ő 2019-ben.
Kevesen foglalkozhattak többet az 1989-et megelőző időszakkal, mint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese, akinek fő kutatási területe az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve az azt követő megtorlás. A történész, aki több tucat könyv és több mint nyolcvan tanulmány szerzője, a JFMK meghívására most Biatorbágyon tart előadást a témában a Faluházban.
Az előadó személye és a téma aktualitása miatt kiemelten ajánljuk mindenki számára, beleértve a nyolcadik osztályos és középiskolás fiatalokat és a pedagógusokat is.
-jfmk-

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Szólj hozzá!