Rekord létszámmal a „Kezemben a kobakom”- gyermekbábos találkozó

Csodagyöngy, kutyavásár, csillagszemű juhász, soknevű királyfi, Tükrös Kata, Lúdas Matyi,
Hófehérke… – ismert és kevésbé ismert mesehősök, eredeti és új ruhában, s mindenképpen különleges bábos feldolgozásban léptek a Juhász Ferenc Művelődési Központ színpadára május közepén a „Kezemben a kobakom” gyermekbábos találkozón. Az intézmény 22. alkalommal szervezi a rangos,ma már nemzetközinek is mondható, programot.

Idén rekord számú csoport jelentkezett a fesztiválra: 9 fellépő, mintegy 120 gyermek színvonalas, önfeledt játéka szórakoztatta egymást, a velük érkezett kísérőket, a betérő látogatókat, s nem utolsó sorban elkápráztatta a szakmai zsűrit. Szentirmai László ny. főiskolai docens, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke, Szluka Judit és Fabók Mariann bábművészek az előadások végén, míg a gyerekeket kézművesfoglalkozások és a JFMK játszóparkja várta, értékes szakmai workshopot tartottak a csoportvezetőknek és érdeklődő bábosoknak. A programot a Nemzeti Művelődési Intézet NKft. és az NKA is támogatta.

A biatorbágyi cipciripek hagyományaikhoz hűen, idén is a legmagasabb minősítést kapták meg,
arany fokozatot nyertek és ők mehetnek az egri országos versenyre is Pest megyét képviselve. A remekül szerkesztett darabot profikat megszégyenítő élvezettel és átéléssel adták elő a gyerekek Tóth Kriszta és Néder Norbert felkészítésével.

A vándorbábot, a fesztivál Néder Norbert által készített és felajánlott fődíját, pedig a feledi Meseláda csapata vihette haza. A szlovákiai csoportot most is Makó Kovács Erika vezette, aki a tőle megszokott finom líraisággal és bravúros szerkesztéssel az előkészítésbe is aktívan bevonva a gyerekeket vitte színre A szegény ember citerája című magyar népmesét. A különlegesen megformált előadás üzenete sokaknak könnyet csalt a szemébe.

S a többi csoport, az ócsai, a ceglédi, a budapesti, az etyeki és pomázi előadások ugyancsak szakmai-pedagógiai hozzáértésről tettek tanúbizonyságot legyenek akár elsősök, akár nyolcadikosok a megvalósítók: a Csipet Csapat klasszikus bábjátéka, a Katicák gyönyörű bábjai, a Bábika zenés-táncos-bábos produkciója, a Vadrózsák és Rózsabimbók lenyűgöző összjátéka, a Marimba kreatív aktualizált szövegei, a Manu-Art finoman kidolgozott kesztyűsbábjai mind magas minőséget képviseltek.

Maradandó élményből kijutott mindenkinek bőven, s ezt csak tetézte, hogy Szegedi Katalin
grafikusművész, könyvillusztrátor kiállítása adta a keretet mind ehhez. A csoportok az ő
mesekönyvéből is vihettek haza egy-egy példányt – talán inspirációnak a következő „életre keltett anyag színházának” ünnepére.

Szádváriné Kiss Mária
igazgató, JFMK

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Szólj hozzá!