Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Szőlő és bor Biatorbágyon

2022.06.08. / 18:00 - 20:00

Bihari Zoltán könyvének bemutatója

Biatorbágy a közelmúltban csatlakozott az Etyek-Budai borvidék települései közé, amelynek a 19. század végéig – az akkori híres Budai borvidéknek – korábban is tagja volt. Napjainkban egy ígéretes megújulásnak lehetünk szemtanúi, az ezredfordulótól megjelent a professzionalitásra törekvő borkészítés, a megmaradt ürgehegyi présházak és pincék helyi védettség alá kerültek, melyekben újra jó minőségű helyi bort találunk. Számos borosgazda őrzi a nagyszülők, dédszülők örökségét, a szőlő és bor szeretetét, többen pedig képzett borászként, etyeki hegyközségi tagként készítik a meszes, agyagos talajon termett szőlőjük nedűjét.

A kötet a kezdetektől veszi sorra Bia és Torbágy korabeli szőlőművelését, számos helytörténeti írással, visszaemlékezésekkel, majd a mai Biatorbágy aktív borosgazdáinak személyes történeteit, indíttatásait, sokszor évszázados családtörténetüket ismerhetjük meg. A gazdag fotós anyag Szabó Fefe és Szabó Máté munkáját dicséri, az archív képanyagot helyi családoktól kapták.

A könyvet és a borítót Szolnoki Beatrix tervezte. A lektorálást helytörténetileg Horváth Imre, borászatilag Ercsey Dániel végezte.

Külön köszönet illeti Szabó-Lipka Tímeát (Bia-Veritas Egyesület) a kiadvány ötletéért és a felkérésért, illetve Biatorbágy Város Önkormányzatát és Értéktár Bizottságát a támogatásért.
A könyvbemutatón Szádváriné Kiss Mária fog beszélgetni Szabó-Lipka Tímeával, Szabó Mátéval és Bihari Zoltánnal, a kötet szerzőjével, továbbá természetesen a kötetet is meg lehet majd vásárolni a helyszínen (6000 Ft-ért).

 

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Részletek

Dátum:
2022.06.08.
Időpont:
18:00 - 20:00
Esemény kategória:
,

Helyszín

Juhász Ferenc Művelődési Központ
Baross Gábor u. 1.
Biatorbágy, 2051
+ Google Térkép
Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!