Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

A magyar kultúra napja Lovász Irénnel

2024. január 22. / 19:00 - 21:00

Lovász Irén

A magyar kultúra napi ünnepség díszvendége Lovász Irén Kossuth-díjas Érdemes művész, népdalénekes, a néprajztudomány kandidátusa, egyetemi docens.

Édesanyám sok szép szava című, előadással egybekötött koncertjének alapmotívuma a magyar népdalok éneklésében megjelenő segítő, gyógyító erő. Hang és lélek kapcsolatára épülő koncert tudatosítja bennünk a generációkon átívelő magyar kultúra kincseinek ma is segítőként használható folytonosságát.

Lovász Irén művészi és tudományos érdeklődéssel kutatja a hagyományt, melyben a nagy életfordulókon, hétköznap és ünnepnap is énekhanggal kísérik az embert, és a fontos élethelyzeteteket kitüntetik dalaikkal. Az est a Gyógyító hangok című lemezsorozatának anyagára épül.

Az Égi hang a magyar népdalokban megjelenő szakralitásról, a Belső hang a négy természeti őselemek segítő, éltető erejéről, a Női hang a hagyományos magyar kultúrában megélt és megénekelt női sorsokról, érzésekről szól. A Gyógyító hang pedig a hang teremtő, segítő, gyógyító erejébe vetett hiten alapuló gyógyító szövegekkel, áldásokkal, jókívánságokkal, lesz teljes. Összefoglalása ez mindannak, amit a tudós kutató-előadóművész a nemzeti hagyományban fellelhető népdaléneklés segítő, gyógyító erejéről évtizedek alatt felkutatott, megfogalmazott, lemezre érlelt.

Elhangzanak a magyar kulúra kincseiből: archaikus mágikus, szakrális archaikus énekeink, gyermekjátékok, menyasszony búcsúztatók, altatók, népdalok szerelemről, asszonysorsról, hallható, könnyű szülésre mondott népi imádság és a magyar néphagyomány ihlette néhány saját dal is.

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Részletek

Dátum:
2024. január 22.
Időpont:
19:00 - 21:00
Esemény kategória:
,

Helyszín

Juhász Ferenc Művelődési Központ Nagyterem
Baross Gábor u.1.
Biatorbágy, Pest 2051 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36 23 310 636
Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!