Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

A gyöngykaláris titka – Koncert mese

2022.09.16. / 18:00 - 20:00

A mese Boribell, egy kislány csodás története, aki egy este észreveszi, hogy az ékszertartójában őrzött gyöngykalárisnak fehérből haragoszöldre változott a színe. Nehezen jön szemére álom, majd éjféltájt különös hangokra lesz figyelmes, amelyek abból a szekrényből szűrödnek ki, ahol a nyakéket tartja. Kinyitja az ajtaját, és meglátja, hogy a gyöngysor kikandikál a dobozkájából, ráadásul hiányzik róla hét gyöngyszem. Keresésük közben felfedez egy titkos ajtót a szekrény hátoldalán, amelyen átlépve egy különös világba kerül. Találkozik a vén, barna avarvaranggyal, aki azt jósolja neki, ha legyőzi a Nagy Lila Gőzgombócot, visszakapja az elveszett gyöngyöket. Arra is felhívja a figyelmét, hogy ha nem szerzi vissza időben őket, azaz másnap éjfél előtt, akkor nem térhet vissza a saját világába. Ezen Boribell jót mulat, nem veszi komolyan az öreg béka szavait. A kislány ezek után útra kel, nyomoz a gyöngyök után. Kalandjai során néha izgalmas, néha humoros helyzetekbe kerül.
Hogy végül sikerül-e visszaszereznie az eltűnt gyöngyöket, és időben hazajut-e, kiderül a meséből. Arra is fény derül, hogy miért változott meg a gyöngykaláris színe, és képes lesz-e legyőzni Boribell a Nagy Lila Gőzgombócot. Ennek az előadásnak az egyik célja a barokk fuvolák és a viola da gambák megismertetése a közönséggel. Ezek a hangszerek használaton kívül kerültek, illetve megváltoztatták őket, mely átalakítás a nagyobb hangerő igényeit követte. Pedig csodás hangszínük, finom rezonanciájuk a mai napig elvarázsolja a hallgatóságot. Azt is mondhatnám, hogy „meséhez illő” hangzásuk van. A mai technika lehetőséget ad arra, hogy újra színre lépjenek ezek a hangszerek, nagyobb közönség előtt, tágasabb helyszíneken is. Valójában új művek alkotása ezekre a hangszerekre a tovább élésük feltétele.
Az előadásban megjelenik a népzene is, melynek több oka van. Az egyik, hogy a gyöngykaláris a népi viselet fontos része volt. Jelentése volt a fonatok számának, a színének, némelykor mágikus erővel is felruházták. A másik, hogy a viola da gambák hangzásvilágához a modális hangsorok különösen illenek, melyek a népzenében is használatosak. A harmadik ok az énekes előadóművész személye, Bolyki Sára, akinek a mű íródott. Népdalénekes tehetsége mellett kiemelkedő színészi képességekkel is rendelkezik, ami a mű megírásának ötletét is adta többek közt.
A történetet Nyitrai Orsolya képzőművész ötletei jelenítik meg képekben. Az előadás gyerekeknek és felnőtteknek is íródott, mindenkihez szól, aki szeret elmerülni a mesék varázsos világában.
Előadók:
Bolyki Sára – ének
Balogh Vera – barokk fuvola
Tóth Ágnes – barokk fuvola
Juhász Balázs – ütőhangszerek
„Favola da gamba” consort: Kalli Nóra, Lachegyi Anna, Nagy Réka, Stollár Xénia, Szabó Zsolt
Simon-Palov Judit – mesélő
Nyitrai Orsolya – vizuális művész
Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Részletek

Dátum:
2022.09.16.
Időpont:
18:00 - 20:00
Esemény kategória:
,

Helyszín

Juhász Ferenc Művelődési Központ
Baross Gábor u. 1.
Biatorbágy, 2051
+ Google Térkép
Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!