Otthonias nézőpont

„Tízszer kilenc-tíz hónapot töltöttünk idekinn, testben hozzáedződve a munkához, kitágult látóhatárral, mert szemben velünk ott terpeszkedik a Kutya-hegy, mint egy heverő szelindek, de átlátni rajta, mintha üvegből lenne. Túl rajta meg a többi hegyen, ott a nagyalföldi táj, az egész Magyarország. Csodálatosan ki tud tágulni az ember pupillája egy ilyen otthonias nézőpontról” – írja az Iharosi krónikában, a tanyatörténet vége felé közeledve a 78 éves Baróti Géza. S November 4-től egy kötetben olvasható a sorozat összes darabja, ugyanis ekkor lesz 18.00 órától a kötet bemutatója a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében.

A magát ízig-vérig városi embernek tartó neves író-újságíró még 1974-ben döntött az életforma váltás mellett, s attól kezdve szinte haláláig hűségesen tudósított “önkéntes száműzetése” jelentős stációiról és apró mozzanatairól a “honfoglalástól a hazaérkezésig”.
A Magyar Nemzet hasábjain rendszertelenül ugyan, de időről időre megjelenő írások most Tálas- Tamássy Tamás jóvoltából e kötetben együtt olvashatók. Az időrend szabta egymásutániság laza szerkezetű kisregénnyé fűzi össze a karcolatokat, amelyek ugyanakkor egytől egyig bravúrosan megkomponált, finoman lezárt, önálló darabok. És készüljenek akár negyven-negyvenöt éve, ma is eleven, izgalmas, sodró olvasmányok. Szerzőjük lokálpatrióta elkötelezettsége, magas mesterségbeli tudása, nyelvi igényessége igazi klasszikussá avatja az Iharosi krónikát, amelyet a fiú, Baróti András újságíró jóvoltából folytatás is követett. Így a most bemutatásra kerülő kötetet két Baróti is jegyzi.

Az önkormányzat támogatásával megjelenő művet a Biatorbágy Közművelődéséért Alapítvány adta ki, s jó szívvel ajánlom karácsonyi ajándéknak, sőt, a biatorbágyi diákok számára kötelező olvasmánynak is.

A könyvbemutatón az Alapítvány elnöke, Szádváriné Kiss Mária beszélget Baróti Andrással és Dr. Tálas- Tamássy Tamással. A kötet a helyszínen megvásárolható 1.000forintos áron, majd a Faluház Kultúrvárójában és az Angyalfia vásáron 1500forintért.
s az ő írásai ma is olvashatók a Lugas mellékletben. ma jó szívvel ajánlok minden biatorbágyi számára – a diákoknak kiemelten – kötelező olvasmányként is.

Szádváriné Kiss Mária

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Szólj hozzá!