Mi történt a Szövőszakkörben az idén?

A Bábos Házban működő szövőszakkör harmadik éve remekül indult 2021 szeptemberében 12 fővel, akik között 3 új jelentkező is volt.

A szakkör első két éve a Covid járvány miatt csonka maradt, az online szakkör valamennyire működött, de igazán akkor jó a munka a szakkörben, ha személyesen tudjuk a kisebb-nagyobb problémákat megbeszélni, az újabb és újabb technikákat mindig a valóságban megmutatni, megtanulni, nem pedig leírásokból, esetleg képekről, videókról.

A 2021/2022 évben végig tudtunk személyesen találkozni, sokszor úgy, hogy szigorúan maszkban voltunk, hogy vigyázzunk egymásra.

A második félév elején további két új tag csatlakozott hozzánk.

A régi tagokkal folytattuk a megkezdett mintaszalagokat, illetve a kereten szőhető apróbb tárgyak szövését, az új tagokkal pedig a felvetéssel kezdtük el a szövési tanulmányokat.

Az alap-programon túl a tavasz sok új dolgot hozott.

Márciusban közösen meglátogattuk a Pesti Vigadóban Kósa Klára keramikusművész „Legszebb perceink . . .” című kiállítását, ahol az Ő 55 éves pályafutásának emblematikus tárgyain kívül, 55 művészbarát is bemutatkozott egy-egy tárggyal. Érdekes volt sokféle műalkotáson megfigyelni a kompozíciós megoldásokat, színösszeállításokat.

Áprilisban vendégünk volt Rekenei Ferenc „polihisztor” textiles, aki szabászmester, de szövőszéket is épít, természetesen sző is, és maga keveri és fonja fonalait és cérnáit szövött textíliáihoz.

Bemutatta a kártolást, azaz a textiles elemi szálak fonás előtti rendezését és keverését, majd a kézifonást és a rokkán való fonást és cérnázást is.

Csatlakozott hozzá néhány szakköri tagunk is, akik maguk is fonnak, így többen ki is próbálhatták a fonást, hiszen fonal és cérna nélkül nem tudnánk szőni, így nagyon fontos tudással gazdagodtunk.

Eközben csodás meglepetésben lett részünk, a szakkör számára két szőnyegszövőállványt vásárolhattunk, amelyek április 26-án meg is érkeztek!

Köszönjük a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központnak a lehetőséget és a segítséget, amelyet a munkatársaktól kaptunk a szövőállványok elhelyezéséhez.

Nagy lelkesedéssel elkészítettük a felvetéseket, s a továbbiakban elkezdjük a szövést a szövőállványokon is. Ehhez most közösen fogjuk megtervezni a szőnyegeket!

Ősztől folytatjuk az eddig megkezdett munkát, de szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt is!

Landgráf Katalin

a Szövő szakkör vezetője

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!