Megjelent Bihari Zoltán Szőlő és bor Biatorbágyon című könyve

Biatorbágy a közelmúltban csatlakozott az Etyek-Budai borvidék települései közé, amelynek a 19. század végéig – az akkori híres Budai borvidéknek – korábban is tagja volt, akárcsak a környék szinte összes falva, melyeket körös-körül szőlő borított. Galgóczy Károly e korszakban így írt Biáról:

„A nép életfoglalkozásában legelső helyet a szőlőmívelés foglal, melyet szorgalommal s ügyességgel is kezel.”

A nagy törést és pusztulást az Amerikából érkező filoxéravész hozta el, amely az egész borvidékre sorsdöntő hatással volt, korábbi bortermelő jelentőségét soha nem nyerte vissza. Bián és Torbágyon a szőlőterületek mintegy felét telepítették újra, helyüket részben átvették más gyümölcsök, a szüretek hangulata a két háború között rövid időre még visszatért. Azonban a II. világháború utáni sváb kitelepítés, a kollektivizálás és a fővároshoz egyre jobban kötődő életforma végképp megtörte évtizedekre a két szomszédos, 1966 óta egyesült település szőlőművelését.  

Napjainkban egy ígéretes megújulásnak lehetünk szemtanúi, az ezredfordulótól megjelent a professzionalitásra törekvő borkészítés, a megmaradt ürgehegyi présházak és pincék helyi védettség alá kerültek, melyekben újra jó minőségű helyi bort találunk. Számos borosgazda őrzi a nagyszülők, dédszülők örökségét, a szőlő és bor szeretetét, többen pedig képzett borászként, etyeki hegyközségi tagként készítik a meszes, agyagos talajon termett szőlőjük nedűjét.

A kötet a kezdetektől veszi sorra Bia és Torbágy korabeli szőlőművelését, számos helytörténeti írással, visszaemlékezésekkel, majd a mai Biatorbágy aktív borosgazdáinak személyes történeteit, indíttatásait, sokszor évszázados családtörténetüket ismerhetjük meg.

A gazdag fotós anyag Szabó Fefe és Szabó Máté munkáját dicséri, az archív képanyagot helyi családoktól kapták.

A könyvet és a borítót Szolnoki Beatrix tervezte. A lektorálást helytörténetileg Horváth Imre, borászatilag Ercsey Dániel végezte.

Külön köszönet illeti Szabó-Lipka Tímeát (Bia-Veritas Egyesület) a kiadvány ötletéért és a felkérésért, illetve Biatorbágy Város Önkormányzatát és Értéktár Bizottságát a támogatásért.      

A kötet bemutatója június 8-án, szerdán, 18.00 órakor lesz a Faluházban! Szádváriné Kiss Mária fog beszélgetni Szabó-Lipka Tímeával, Szabó Mátéval és Bihari Zoltánnal, továbbá természetesen a könyvet is meg lehet majd vásárolni a helyszínen (6000 Ft-ért). Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!