Magyar Kultúra Napja

Isten, áldd meg a Magyart”

A Himnusz nemzetet formáló időkben született, a szatmári csodás tájon, a magyarság éltető forrásvidékén formálta meg a krisztusi korban járó, visszavonultságban élő Kölcsey Ferenc. Benne sűrűsödik a magyar hazafias líra többszázados hagyománya. Méltán válik a nemzeti öntudat jelképévé, nemzeti imádságunkká, szerzője pedig a magyar kultúra és haladás, a reformkori magyarság kiemelkedő alakjává. A vers befejezésének napját 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napjaként.

A himnusz szó dicsőítő éneket, verset jelent, amely egy nép, egy közösség, egy személy, felmagasztalására, érdemeinek, hőstetteinek méltatására születik, vallási értelemben Istent magasztaló ének. A magyar nép himnuszát fohászként, imaként is felfoghatjuk.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én véglegesítette a „Hymnus” kéziratát, s helyezte el egy nagyobb kéziratcsomagban, amelyben véglegesített kéziratait tartotta. Ezeket az eredeti dokumentumokat 1946 decemberében vásárolta meg az Országos Széchenyi Könyvtár a család leszármazottaitól.

A verset 1844-ben Erkel Ferenc megzenésítette.
1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja, s ebben az évben került jogszabályi védelem alá, s lett az Alkotmány szövegének része.

A Himnusz teljes kézirata
Forrás: wikipedia.org

A világ valamennyi nemzete rendelkezik múltját dicsőítő, jelenét lelkesítő himnusszal.

Gyűjteményük – magyar fordításban is – megtalálható a https://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Nemzeti_himnuszok oldalon….

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!