Made in Italy

A Made in Italy márkanév ma fogalom a divat világában, 70 évvel ezelőtt, 1950. február 12-én Firenzében volt az első olyan nagyszabású divatbemutató, amely a II. világháborút követően a francia divattal szemben világhódító útjára indította az olasz divatot. A Belpaese stílus kialakítása mind a mai napig magán hordozza a Made in Italy, az összetéveszthetetlen és kortalan olasz elegancia jegyeit.
(Az olasz divat a megelőző századokban a reneszánsz idején élte fénykorát, s a legjelentősebb képzőművészek hatását is magán viselte (Leonardo, Raffaello). A viseletek extravagánsnak és drágának számítottak, bársonyból, brokátból, gyapjúból és ékszerből készültek. Az itáliai divat az iparosodás idejére indult hanyatlásnak.)

Forrás: http://www.arte.it/foto/il-sogno-della-moda-a-firenze-perle-fotografiche-dall-archivio-foto-locchi-819/4

Giovanni Battista Giorgini gróf szervezte, s elsősorban az amerikai vásárlókat és újságírókat kívánta megcélozni a ruhák és kiegészítők bemutatásával. A bemutatón nagy római és milánói divatházak mellett már bemutatkoztak a kisebb, ám igényes kivételű darabokat gyártő műhelyek, a „butik-divatházak” is. A következő évben már 300 divattervező érkezett a sikeres és elhíresült eseményre.

1952 és 1982 között a firenzei Pitti Palota fényűző báltermében álltak a kifutók, majd a Fortezza al Basso lett divatbemutatók székhelye. A Giorgini-divatbemutatók előtt nagykereskedelmi divat nem létezett Olaszországban. Az akkorra már elegáns divatházakká előlépett szabóságok továbbra is csak magánszemélyeknek árusítottak. A gazdaság fellendülése viszont a hétköznapi emberek számára is lehetővé tette az elegáns és egyedi öltözködést.

Manapság minden évben kétszer, januárban és júniusban a firenzei divathéten gyűlnek össze a divat iránt érdeklődők, a vásárlók, a divatcégek képviselői, hogy bemutassák a legújabb kollekciókat. Ilyenkor bemutatótérré váltak a múzeumok, a Palazzo della Signoria tanácsterme és a Ponte Vecchio is. Firenzében kezdte pályafutását a később világhírnévre szert tevő divattervezők közül Giorgio Armani vagy Ottavo és Rosita Missoni.

A 90-es évekre az olasz divat exportja az első helyen állt az európai országok között.

Borítókép: https://www.firenzepost.it/2016/01/11/firenze-pitti-uomo-al-via-martedi-12-gennaio-2016-moda-maschile-in-crescita-del-18/

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!