Macskássy Gyula, a magyar rajzfilm “atyja”

Ki ne ismerné a Gusztáv rajzfilmsorozatot s a főszereplő hétköznapi kisember humoros, ám tanulságos történeteit. Megalkotójuk, Macskássy Gyula Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező a magyar rajzfilm „atyja” 50 éve, 1971. október 29-én hunyt el Budapesten.

1912. február 4-én született a fővárosban. Pályafutását a harmincas évek elején kezdte. Noha Magyarországon már jóval korábban is születtek animált filmkísérletek, mégis őt tartjuk a magyar animáció megteremtőjének. Kezdetben reklámgrafikusként, plakátok tervezésével foglalkozott, de trükkfilmrajzolóként és -rendezőként is dolgozott. 1945-1949 között a MAFIRT valamint a Magyar Híradó- és Dokumentumfilmgyár részére készített tudósításokat. Első magánstúdióját közösen alapította Halász Jánossal, és a később karikaturistaként dolgozó Kassowitz Félixszel. 1950-től a magyar rajzfilmgyártás talán legfontosabb alakja. Stábjával – köztük Dargay Attilával – létrehozta a Pannónia Filmstúdiót, ahol alkotótársával, Várnai Györggyel az elsők között készített nagysikerű rajzfilmeket. Első kiugró alkotása az 1950-ben készült A kiskakas gyémánt félkrajcárja volt.

1956-ban készítette el Két bors ökröcske című munkáját, amely az 1945 utáni magyar rajzfilmgyártás egyik legkiemelkedőbb alkotása. Stílusára kezdetben az amerikai film, elsősorban Walt Disney hatott, de hamar kialakította a magyr népi motívumokból táplálkozó képi nyelvét. Látásmódja később a karikatúra, valamint az absztrakt művészet hatására tovább gazdagodott. Az 1960-as években a népszerű sorozat, a Nepp József, Dargay Attila és Jankovics Marcell által írt és rendezett népszerű Gusztáv-sorozat egyik megalkotója volt. (Az első széria (68 epizód) 1964 és 1968 között, a második (52 epizód) 1975 és 1977 között készült.)

Macskássy Gyula a rajzfilmjeinek nagy részét maga írta és tervezte. Több száz animációs reklámfilmje közül jó néhány rangos elismerést szerzett.

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!