KONKOLY-THEGE MIKLÓS

Budapesten, a Svábhegyen utca viseli a nevét. Itt található Magyarország legnagyobb és legrégebbi csillagvizsgálója. Ennek egyes műszereit az elcsatolt felvidéki Ógyalláról – az első magyar obszervatóriumból – menekítették ide még a trianoni békeszerződés aláírása előtt. 105 évvel ezelőtt, február 17-én hunyt el KONKOLY-THEGE MIKLÓS magyar csillagász, aki az ógyallai obszervatóriumot alapította.

1942-ben Pesten született. Pesten és Berlinben töltött egyetemi évei alatt jogot, fizikát, csillagászatot, bölcsészetet tanult. Öt nyelven beszélt, a magyaron kívül németül, angolul, franciául és olaszul. Ógyallai birtokán lelkes magánemberként kezdte el építeni csillagdáját.
A külföldi műhelyekből hozatott műszereket ő maga is tökéletesítette, később már szinte csak az optikai alkatrészeket vásárolta külföldön, a távcsövek mechanikáját saját műhelyében készítette el.

Hurbanovo, Sk (Ógyalla), Régi csillagvizsgáló (Nyitrai kerület) Fotó: Szeder László

1890-ben az MTA ajánlatára az Országos Meteorológiai és Földmágnességi Intézet igazgatójává nevezték ki. Itt működött 1911-ig. Vezetése idején szervezték meg a prognózisszolgálatot – az egész országban az időjárás-előrejelzés távirati terjesztését –, és ekkor adták ki az első térképes időjárás jelentést. Tudományos működésének súlypontja az asztrofizika területére esik, az üstökösökkel és meteorokkal, az állócsillagok színképelemzésével, a Jupiter és Mars fizikájával, a Nap fotoszférikus jelenségeivel foglalkozott. A fényképezés csillagászati alkalmazása terén is jelentős munkásságot fejtett ki. Az elsők között sikerült megfigyelnie több meteor színképét. 1875-ben a meteorrajok észlelésére egy évtizeden át működő országos meteorhálózatot szervezett.
Sokoldalúságára jellemző, hogy foglalkozott még közlekedéstervezéssel, hajótervezéssel, fényképészettel, sőt zeneszerzéssel is. Fegyvereket is gyűjtött, gyűjteményét a komáromi múzeumban láthatjuk. Hetvennégy éves korában Budapesten hunyt el. Emlékét a Konkolya nevű kisbolygó is őrzi.

Forrás: Mult-kor, Wikipedia
Borítókép: Wiki Commons

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!