Jubileumi siker a Cipciripeknek

„Kezemben a kobakom” térségi gyermekbábos találkozó

Ismert és kevéssé ismert mesék elevenedtek meg aprócska és nagyobbacska gyermekek és bábok közreműködésével az idei térségi gyermekbábos találkozón, amely, számításaink szerint, már a 24. volt.  Biatorbágy pedig bő négy évtizede került föl a magyarországi gyermekbábos térképre, s azóta meghatározó bázisa e rendkívül összetett és különleges előadóművészeti, közösségépítő, személyiségformáló műfajnak. A Nánási házaspár (Nánási István és Marika) elévülhetetlen munkássága után más köntösben, de változatlanul kimagasló színvonalon működik a gyermekbábjátszás a JFMK keretében tíz éve, Néder Norbert és Tóth Kriszta bábosok igényes művészeti vezetése és szeretetteljes pásztorolása mellett.

Régi és új csoportok mondhatni haza érkeztek a Művelődési Központba, hiszen a hely, a technika, a vendégfogadás most is rájuk volt szabva. Ócsáról a Piskóta Bábcsoport jött ismerősként egy remek Bálint Ágnes mesével, a mindenki kedvence Mazsola és Tádé című darabbal. Zseniális díszletüket és a bravúros összjátékot a zsűri arany minősítéssel díjazta és őket javasolta az országos versenyre is. Varázslatos játékot hozott a szerbiai Bácsgyulafalváról érkezett Rontom-Bontom-Alkotom bábcsoport is: A válogatós királykisasszony remek élő szereplős és bábos előadása különleges hangulatot teremtett. Az ugyancsak régi vendég, a budakeszi Bábika bábcsoport paravános játéka, A nyulak pásztora című mese feldolgozása is mulattatta a nemcsak bábos gyerekekből álló szép számú közönséget, amint Nagyváradi Dominik egyszemélyes játéka sem maradt el a csapatok produkciójától. A hazai pályán induló Cipcirip bábcsoportunk pedig, noha zömmel nagyon kezdő tagokból szerveződött, hozta az eddigi sikereket: Az égig érő paszuly népmesével fesztiválgyőztes lett, s idén is megkapták a Néder Norbert által fölajánlott fesztiváldíjat, a vándorbábot. Igazi jubileumi siker, hiszen ezen a néven, s Tóth Kriszta és Néder Norbert művészeti vezetése mellett éppen tíz éve működik.

A csoportvezetőket ismét komoly szakemberekből álló zsűri – Fabók Mariann, Szluka Judit, Szentirmai László – tanácsolták, míg a gyermekek a játszóházban lazíthattak, valamint egy rögtönzött, játékos helytörténeti órán vehettek részt, amelyet részben Nánási-Kézdy Tamás képviselő, értéktáras tartott nekik a meglepetés előadás előtt. Az eredményhirdetés előtt ugyanis következett a Váró, avagy az idő állomása című igazi biatorbágyi darab. A Fehérváry Lilla, Tóth Kriszta, Néder Norbert szerkesztette és rendezte, a vasútállomáshoz kötődő, biatorbágyi életképeket is felvonultató előadás a Színházi Olimpia pályázatára készült a találkozót megelőző héten helyi, határon túli amatőr szereplők és hivatásos előadók, köztük Veres Imelda, a szerbiai gyerekcsoport vezetője közreműködésével.

Mindezzel a biatorbágyi bábjátszás újabb állomáshoz érkezett és a helytörténet újabb elemmel gyarapodott. Intézményünk pedig továbbra is elkötelezett a bábjátszás mellett, várjuk a gyerekeket a nyári táborba, a felnőttekkel folytatjuk a munkát, s őszre szervezzük az évadnyitó bábosnapot.

Szádváriné Kiss Mária

JFMK igazgató

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!