Idén 10 éve hunyt el Zas (Szász) Lóránt

most hát a szavakat, az elvetéltet,

gerendák üszkébe apasztott könnyek-

küldte, okok-ütötte szépet,

a fára húzott, pincék falára lőtt,

utak haván piroslott, vasba-zúzott

szavakat kiáltom,

kő és árok,

a csöndbe-törtek torkából szó szivárog

(Zas Lóránt: Most hát a szavakat)

Idén tíz éve hunyt el az USA-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik biai szereplője, Zas (Szász) Lóránt (1938-2011) költő, mérnök, az 56’-os Világszövetség alapító tagja. Az 1956 októberi Nemzeti Bizottság tagja, nemzetőr, a forradalom napjaiban alakult biai ifjúsági szervezet vezetője.

A Bián Szász Lórántként ismert szabadságharcos fiatalember a Zas nevet költői névként Amerikában vette föl ősei tiszteletére. A család ugyanis Erdélyben, a Maros vármegyei Malomfalván évszázadokon át Zas-ként volt jegyezve a család. A múlt század végén Magyarországra kerülve, Szásszá írták át.

Születésekor édesapja, Szász Gyula a Szent István kórház sebésze volt, majd 1940-től körzeti orvosa lett Biának. Szász Lóránt a negyedik elemi után a Lónyai Református Gimnázium tanulója 1948-ig, az iskola megszűnése után Bián fejezi be általános iskolai tanulmányait. Származása miatt pesti gimnáziumba nem veszik fel, így kerül a bicskei gimnáziumba. Felvételizik az orvosi egyetemre, de osztályidegenként nem nyer felvételt.

Az októberi események aktív résztvevője Bián, november 4-e után a Központi Munkástanácsba delegálják, ahol Bali Sándor és Rácz Sándor letartóztatása miatt felszólal, ezért bujkálnia kell, a Budapesten a Tétényi úti kórház bonctani laboratóriumában húzza meg magát: „a boncolásra váró tetemek között aludtam hónapokig, persze hiába…” Egy éjszaka hazalátogat és elfogják, majd elítélik, 1958 elején szabadul. Segédmunkásként, majd villanyszerelőként dolgozik, felsőfokú technikumot végez.

Az üzemmérnöki diploma megszerzése után 1967-ben feleségével (a biai Hartdégen Erzsébettel) együtt Jugoszlávián át disszidál. Trieszt, Latina, Capua nyomora után hat hónap múlva beutazási engedélyt kapnak az USA-ba. Villanyszerelőként, fodrászként kezdenek el dolgozni, közben Lóránt beiratkozik egyetemre, gyengeáramú villamosmérnöki diplomát szerez 1972-ben. Később meghívást kap az amerikai űrkutatási programba, a NASA mérnöke lesz. A 80-as évektől vállalkozó, majd gazdasági tanácsadó világutazóként válik ismertté. Gyermekei, Roland és Krisztina.

Az írást sem hagyja abba, több kötete (pl. Naplójegyzetek korommal, Jézust kiáltó, Otárt faragj, A nemzeted nevében) megtalálható a biatorbágyi Karió János Könyvtárban is.

Forrás:
Szabó Ildikó – Bicskei Napló, 1992. október https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Bicske/pages/bicske1956/024_es_akirol.htm
Kecskés László: elhunyt szász Lóránt – https://biatorbagy.hu/hirek/201108023722

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!