Emlékezés Juhász Ferencre

Gyógyítsátok a világot!”

Emlékezés Juhász Ferencre

Fotó: Kilián Katalin tulajdona

a szétzüllött világot, mint nyájat, mégis födél alá terelem, kutyám a hit, az lökdösi a dolgok oldalát csaholva, s zizegve összeáll eggyé az atom, a részek csordája megint, nem, nem bír a bomlás, nem bír a romlás velem!” – hitte és vallotta élete vége felé is az öt éve elhunyt, biai születésű, kétszeres Kossuth-díjas költő, Juhász Ferenc, a Mindenség szerelmese, a nyelvteremtő zseni.

És valóban, „nem bír a romlás” vele, hiszen verseskötetek tömege jelzi költői útját. A 21. század poétái, alkotóművészei egyre többen fedezik fel, tekintik alapismeretnek műveit.  Verseiből sokat több nyelvre lefordítottak. Burjánzó költészete a mikro- és makro világ megannyi csodájára egyaránt figyel és figyelmeztet, nem könnyű olvasmányok, de megéri az elmélyülést!

Barátai, költőtársai voltak többek között Nagy László, Weöres Sándor, Pilinszky János… – a klasszikusok.  Akár csak ő maga, aki már életében annak számított.  87 évet élt. 2015. december 2-től az égi róna túlsó oldaláról vigyáz a csillagszemű, a szarvassá változott fiú, aki nem egyszer verselte meg szülőfaluját, családtagjait.

Méltató cikkek sora, egy Juhász-breviárium, néhány tanulmány, egy személyes hangú életrajzi kötet a család gondozásában, egy lírai vallomásfilm, egy közkedvelt, nagyszerű szobor is őrzi emlékét. És a Mesevarázs, az egykori vasútállomás, a kultúra háza Biatorbágy szívében, amely 2017 januárjától viseli a nevét.

Mi, az intézmény munkatársai pedig igyekszünk méltók lenni névadónk szellemi hagyatékához, igényességéhez, és megfogadni az apai tanácsot, melyet örökül kapott, s örökül hagyott: „Ügyelj mindegyik szavadra!”/„Építsetek olyan házat”/„Gyógyítsátok a világot!” A mostani adventben, e nehéz időkben mindannyian keressük az építés és gyógyítás útját kívül-belül! És vegyük a bátorságot, lépjünk közelebb a költészethez, így Juhász Ferenc verseihez is. Megéri!

Szádváriné Kiss Mária

Juhász Ferenc Művelődési Központ

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!