Dresch Mihály a Faluházban

Méltán ünnepelhetjük vele Biatorbágyon (is) a magyar kultúrát, hiszen minden ízében onnan gyökerezik művészete miközben a zene egyetemes nyelvén a világ-egésszel érintkezik.
A szomszéd településen lakik, bejárta Európát, de Biatorbágyon először lép fel január 24-én, a magyar kultúra napi ünnepségen Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas zenész, érdemes és kiváló művész. Példa, mester, a mai magyar dzsessz kiemelkedő alakja, aki a népzene és a jazz ötvözetéből alakított ki egy saját zenei világot.
„Dresch Mihály sehova nem besorolható kortárs muzsikus, univerzális alkotó, aki éppolyan otthonosan mozog a jazz világában, mint saját népzenénkben.
Elképesztő technikai tudás van a kezében, ahogyan kifogyhatatlan, végtelen és izgalmas kreativitás a szívében, ami miatt kitüntetésnek érzi minden zenész, aki vele dolgozhat.” (papageno.hu) – mondják róla méltatói.
A legendás jazz quartetje mellett a fiatal népzenész generáció néhány tagjával létrehozta a Dresch Vonós Quartettet. Velük koncertezik a Faluház színpadán.
Csendes, inkább visszahúzódó személyiség, a színpadon nyílik meg igazán, de nemcsak zenéjére, szavaira is érdemes odafigyelni – néhány gondolat a világhálón fellelhető megnyilatkozásaiból:

„Fontos a közvetlen kapcsolat a hangszerrel, olyan mintha a meghosszabbított testrészünk lenne.”

„A zene abból keletkezik, amit az ember tapasztal. Ez az energiája.”

„Sok mindent megtanulhatunk a zenéből, előjön magunkból, olyan ez, mint egy kohó. Fortyog, izzik, ha hevítik. Nyilván, azért jó, ha az ember a fentiekkel, égi csatornákkal is próbál kialakítani valamilyen összeköttetést, mert e nélkül nem annyira igaz és működőképes mindez.”

Itt lehet belehallgatni a Forrás című lemezükbe: https://open.spotify.com/artist/5cB2q5Zp5K45wKMtC4Q9FV

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!