BIATORBÁGYI VIADUKT MŰVÉSZETI PÁLYÁZAT – frissítve!

A Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ művészeti pályázatot hirdet a Hídőrzők ünnepe alkalmából.

1) A pályázók köre: A pályázaton részt vehet minden korosztály, részt vehetnek amatőrök és hivatásos művészek, osztályközösségek és alkotócsoportok egyaránt.

2) TÉMA: Biatorbágy építészeti és történeti szempontból is fontos jelképe, a VIADUKT.

A Viadukt, mint művészeti téma sokféleképpen megközelíthető, közvetett vagy közvetlen ábrázolásként. (Segítségképpen mellékelünk kiegészítő információkat. *)

Vizuálisan a híd látványelemei – kőburkolata, vastraverzei stb. – szerepelhetnek sokféle ábrázolásban.

Szellemi tartalma az alábbi kulcsszavak köré épüljön: út, utazás; kapcsolat, találkozás; kapu; magaslat, rálátás; örökség, értéktisztelet.

3) Kategóriák:

Iparművészeti alkotásokat várunk, amelyek a témát textilmintaként, grafikai elemként feldolgozva alkalmasak arra, hogy valamilyen tárgyon – pld. vászontáska, notesz, tolltartó stb. – jelenjenek meg

Képzőművészeti alkotásokat várunk, amelyek képen, plakáton, molinón jelenhetnek meg.

Pályázni kizárólag eredeti, saját szellemi termékkel lehet.

4) Az alkotásokat szakértő zsűri értékeli, amelynek elnöke: Landgráf Katalin textilművész, a MMA rendes tagja. A zsűri által kiválasztott munkák valamilyen formában megjelennek a Hídőrzők ünnepén 2022. augusztus 20-án.

5) A kiválasztott alkotások díja mindkét kategóriában:

3. helyezett: 50.000 Ft,

2. helyezett: 100.000 Ft,

1. helyezett: 150.000 Ft.

A JFMK a nyertes pályaművek felhasználási jogainak megszerzése érdekében felhasználási szerződést kíván kötni a díjazottakkal.

6) A pályázat leadási határideje: 2022. április 25.

7) A leadás helye és módja: digitálisan a hidorzokunnepe@gmail.com e-mail címre, de szívesen fogadjuk a megvalósított pályamunkákat nyitvatartási időben a Juhász Ferenc Művelődési Központ kultúrvárójába is (2051 Biatorbágy, Baross G. u. 1.).

A pályázattal kapcsolatosan bővebb információ kérhető a hidorzokunnepe@gmail.com e-mail címen.

*Kiegészítő információk

A pályázat célja, hogy a Matuska-féle robbantás negatív emlékét, konnotációját ellenpontozva mutassuk meg a Viadukt POZITIVITÁSÁT, értékeit, és azt a szeretetet, amely övezi a hidakat Biatorbágyon.

A völgyhidak (mert két hídról van szó, amelyet együtt nevezünk Viaduktnak) a Biából és Torbágyból álló egykori két település között állnak, összekötve a két településrészt, ahogy két magaslatot is. A Viadukt tehát egy ÚT, ami ÖSSZEKÖT, EGYESÍT bennünket. Egykor vonattal, ma biciklivel és sétálva lehet átkelni rajta egyik városrészből a másikba.

A Viadukt egy MONUMENTÁLIS, MAGAS, SZÉP építmény, a városba érkezőt óriás KAPUKÉNT fogadja. Kilátópontként is funkcionál, innen BELÁTNI a város magaslatait, sok építményét, ezért a városi családi séták legfőbb célpontja.

A Viadukt születésének és eddigi életének minden pillanatában részt vett a két település, majd az egyesített Biatorbágy lakossága. Itt bányászták, faragták a köveit, helyi erővel építették, újították fel, állították helyre a Matuska-féle robbantás után, őrizték meg a világháborúk alatt, és a helyi családok a mai napig őrzik mindennek az emlékét. A Viadukt a BIATORBÁGYI MÚLT EGY MEGŐRZÖTT DARABJA.

A hidakat időről időre veszély fenyegeti, hol felrobbantani, hol elbontani akarják, hol megsérül, leromlik az állapota, de a helyi vezetés és főleg a helyi civilek mindig küzdenek érte, lehetetlen helyzetekben is, egészen addig, amíg meg nem oldódik a sorsa. Ezért a Viadukt az EDDIGI ÉRTÉKŐRZŐ, HÍDŐRZŐ KÜZDELMEINK SZIMBÓLUMA is.

Tudjuk, hogy városunkat a Viaduktról ismerik, és mi is a Viaduktot ismertük meg először, mikor ideköltöztünk. Büszkék is vagyunk rá, szívesen mutatjuk meg vendégeinknek. A Viadukt a BIATORBÁGYI IDENTITÁS LEGFONTOSABB ELEME, VÁROSUNK SZIMBÓLUMA.

Továbbá:

Az élő Viadukt, a Völgyhíd TV filmje: https://www.youtube.com/watch?v=uyTg9Q9OJvE&t=123s

Kovács Krisztina írása és az Öleld át a Viaduktot! rajzpályázat a Tájvédő Kör oldalán: https://www.biatorbagy.org/az-en-viaduktom/#more-5872

Képek a Viaduktról a Biatorbágyi Fotóklub képei között: https://docplayer.hu/108558343-Tizeves-a-varos-biatorbagyi-foto-kor-kep.html

A Viaduktról a Biatorbágyi Értéktár oldalán: https://ertektar-biatorbagy.hu/ipari-es-muszaki-megoldasok/volgyhidak/

Támogató: A-Híd Zrt.
Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!