Bábosünnep jubileummal

Ismert és kevéssé ismert mesehősök, átváltozások sorából építkező történet, változatos bábtechnikák, lelkes és tehetséges előadók, játék, izgalom, fesztiváldíj, továbbjutás, 3 arany, 1ezüst, 1 bronz minősítés a gyerekeknek, szakmai továbbképzés a csoportvezetőknek, jutalomelőadás mindenkinek: a 25., jubileumi területi gyerekbábos találkozó szűkszavú mérlege.

És a lényeg: a közösségben megélt varázslat, a tekintetekből sugárzó öröm, az életre keltett anyag színházának a katarzisa előadó és befogadó számára egyaránt. Ez a mindig időhöz és térhez kötött, a jelenlét szentségében megszülető csoda, ami negyedszázad óta ismétlődik Biatorbágyon, a művelődési központban. Előbb Koós Iván Kossuth-díjas báb- és díszlettervező   nevéhez és helyben a Nánási-házaspárhoz kötve, majd a művelődési központhoz és Néder Norberthez kapcsolva, de mindig komoly önkormányzati támogatással, s általában polgármesteri vagy alpolgármesteri (idén Nánási-Kézdy Tamás alpolgármester)  megnyitójával  indítva. Nálunk évente egyszer a találkozón jön létre a varázslat, s a csoportoknál pedig akár hétről hétre, foglalkozásról foglalkozásra is. A biatorbágyiaknak ez most egy továbbjutást jelentette, az országos megmérettetésen képviselhetik Pest megyét.

A cipciripjeink, akik most refis diákok és a Bodor-Molnár család ifjú tagjai, is hetente találkoznak iskolaidőben. Művészeti vezetőik, Tóth Kriszta és Néder Norbi bábosok, végtelen türelemmel, odafigyeléssel és kreativitással igyekeznek minden kis csoporttagból elővarázsolni a tündért, aki aztán megvalósítja a színpadon a csodát. Persze az idáig vezető út néha nem oly egyenes, de nagy öröm látni, hogy mekkora sikerélményt jelent a gyerekeknek ez a szereplés, amelyhez egy láthatatlan kötelék kapcsolja őket akkor is, amikor a „zsák bolhát” alig tudják egybeterelni az alkalmilag pedagógussá is váló bábosok.

A házigazdák mellett a vendégek is remekeltek a találkozón. Méltán lett a fesztivál fődíjasa, a vándorbáb őrzője egy esztendőre a kisiskolás Piskóta Bábcsoport Ócsáról, s kapott különdíjat a mindig különleges látással, megragadó jelképrendszerrel dolgozó, gimnazistákból álló feledi Meseláda Bábcsoport.  És dicséretes teljesítményt nyújtottak a budakeszi bábikások és az orgoványi szótekerők is, aki a Nemzeti Művelődési Intézet Bűvös bábos projektje révén születtek meg. A zsűri tagjai – Majoros Ágnes és Szluka Judit bábosok, Szentirmai László főisk.docens, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke –  most is komoly mérlegelés után döntöttek és igen részletesen elemezték a darabokat a csoportvezetők nagy örömére. A napot pedig az Álomzug Társulás Kocsonya királyfi című darabja koronázta meg zárásként.

Szádváriné Kiss Mária

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!