Bábos jubileumok a Nyitott kapukon

Ládafia és Álomzug — egy láda és egy bőrönd telis-tele különféle alakokkal, régi idők újjáéledt tárgyaival, muzsikával, s teremtő szóval. Két titkokkal teli, egészen különböző, ugyanakkor egymást remekül kiegyensúlyozó alkotói világ Tóth Krisztáé és Néder Norbié.

Mindketten vándorló bábosok, akik barangolásaik során Biatorbágyon találkoztak össze egymással. Mégpedig a művelődési központ gyermek bábcsoportja művészeti vezetőiként. Jó pár éve szövetkeztek arra, hogy a legifjabbakat bevezetik e roppant összetett, de rendkívül izgalmas világba. Aztán a cipciripek pásztorlása mellett megszületett az első közös darabjuk, szeptemberben pedig társultak egy kiállítás erejéig. Az egykori vasútállomásra, a Juhász Ferenc Művelődési Központ Faluház épületébe költözött be „az életre keltett anyag színháza”. Megelevenedett a „mesevarázs”, az „Elindulások Csarnoka! Megérkezések Csarnoka!” benépesült Együgyű Mihókkal, az obsitossal, az ördöggel, a tengerlépő cipővel, a Szépenszóló Fütyörivel és társaikkal. Minden betérőt elbűvöltek, amint a kiállító terem közepén felállított szarvasos körhinta is ámulatba ejtette a látogatókat.

Jubileumot ültek az ilyetén bemutatkozással: Norbi Ládafia Bábszínháza a 25. Kriszta Álomzug Társulása a 10. születésnapját ünnepelte. Az egymásba nyíló két tárlatot a bábos szakma számos képviselője és a Nyitott kapuk évadkezdő bábosnap sok-sok érdeklődője jelenlétében, különleges hangulatú műsor kíséretében nyitott meg Papp Melinda, a pécsi Bóbita Bábszínház művészeti vezetője és Gábor István építész, a nyírbátori egykori utcaszínházi fesztivál egyik szervezője.

A többfunkciós terek és a kiállított tárgyak folyamatos használata miatt rövid életű kiállítás nyomai, a közös mese, A só bábjai még megtekinthetők az ablakban, de az igazán izgalmas történések a Cipcirip bábcsoport csütörtök délutánonkénti szakköri foglalkozásain zajlanak, valamint a két vándorbábszínház előadásain. Érdemes megtekinteni!

Szádváriné Kiss Mária

JFMK

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!