A házasság hete biatorbágyi arcai

Beszélgetés az Ágoston-házaspárral

Hálaadó imával zárták, s “beszélgessék végig az életüket” – tanácsolták többek között a házasság hete idei biatorbágyi arcai, Szerdahelyi Andrea és Ágoston Péter. Ők az ötödik biatorbágyi házaspár, akik beszélnek saját kapcsolatukról a Juhász Ferenc Művelődési Központ házasság heti rendezvényén és az online nyilvánosság előtt.

Az Angliából, bő 20 éve civil kezdeményezésként indult mozgalomhoz Magyarország 2008-ban csatlakozott, a művelődési központ pedig mintegy 10 éve szervez programot, s öt éve beszélgetek – az országos mintát alapul véve –  egy-egy házaspárral, mint a Házasság hete biatorbágyi arcaival (időközben országos arcokat nem is választanak).  Az Ágoston-házaspár előtt Géczy Árpád és Nóra, Bolyki András és Eszter, Tollas Örs és Berni, valamint Köllő Attila és Joli volt a vendégem.

Ágoston Andrea és Péter őszintesége, néhol megmosolyogtató, máskor könnyekre fakasztó történetei nem hagyták lankadni a figyelmet február 13-án, Valentin napján és hamvazószerdán a Faluházban. A népes hallgatóság – köztük sok ismerősük – számára jócskán tartogattak újdonságot. A kérdésre, miként összegeznék, hogy miért is érdemes házasságban élni, két oldalt hangsúlyoztak ki. Egyrészt az emberi tényezőben a kommunikáció szükségességét, vagyis a párok „beszélgessék végig a házasságukat”, amikor jó dolgok történnek, azokat is mondják ki, s a nehézségek közepette emlékeztessék magukat azokra az időkre. Másrészt kiemelték, hogy „legyenek mindig hárman a házasságban!”. Mert megtapasztalták, „ha beengedik Istent a házasságukba, biztosan ott lesz velük, és segíteni fog a legnehezebb körülmények között is”.

Andi és Péter 26. éve kötötték össze az életüket, Andi patológus, Péter onkológus, hitvalló keresztények, aktív tagjai a torbágyi katolikus közösségnek. Négy saját gyermeket nevelnek, akik közül a legkisebb down-szindrómával született, s egyéves volt, amikor örökbe fogadtak két kiskamaszt…

A beszélgetésben vallanak a megélt, valós nehézségekről és örömökről, hitről, elköteleződésről és hűségről. Mindez meghallgatható a JFMK és a Völgyhíd televízió Youtube-csatornáján. Érdemes!

Szádváriné Kiss Mária

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!