A Házasság hete biatorbágyi arcai: Puskás Nóra és Géczy Árpád

„…veled megelégszem”

A 2 tősgyökeres biatorbágyi fiatal 25 éve, 1995-ben döntött egymás mellett, 23 éve élnek házasságban, 4 gyermeket nevelnek 1 felújított házban: a Géczy-Puskás házaspár – madártávlatból.

Egyikük sem kezdő a katedrán, hiszen Puskás Nóra a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola Török Henrik-díjjal kitüntetett tanítója, Géczy Árpád a Reménység Katolikus Általános Iskola igazgatója. Február 13-án a Faluházban azonban számukra is új szerepben álltak helyt: a saját életükről beszélgettem velük a Házasság hete kapcsán. De ekkor is tanítottak, őszinte vallomásuk komoly üzenetet hordozott.

Közelebb lépve és betekintve a mindennapjaikba, a döntéseikről és hátterükről faggatva őket azonban a számok mögötti lényegről is sok minden kiderül. Például, hogy egy iskolába, egy egyházi közösségbe jártak, de második nekifutásra döntöttek komolyan egymás mellett. Nóra túl volt az életét gyökeresen megfordító súlyos autóbalesetén, Árpi pedig magyar-hittan szakos tanárnak készült. Aztán új találkozás a Hit és fény táborban… – és azóta közös az útjuk. S mindjárt választottak maguknak közös imádságot:”egy ősi, kötött Mária-ima, amit azóta is minden este együtt elmondunk, de külön-külön is megy, amikor nincs lehetőségünk közösen, akkor is ezzel fekszünk le” – mesélik, s hozzáfűzik, hogy később még egy titkos sms-sel is gyarapodott az összetartozást erősítő eszközkészletük: „ a református esküvői fogadalomból vettük a vele megelégszem szövegrészt és magunkra szabtuk: „szeretlek és megelégszem veled”, azaz „szmv” – s általában ezt írjuk az sms-eink végére ma is.” A beszélgetésünk végén azt is megtudtuk, hogy mit mondanának útravalóul az esküvő előtt álló gyermekeiknek. Árpi: „Ismerjék fel a Gondviselő jelenlétét az életükben, s nagyon, nagyon ragaszkodjanak egymáshoz, erősen kapaszkodjanak egymásba!” Nóra: „A lányaink vigyázzanak a tűzhely melegére, mert nagyon sok múlik rajtuk, a fiaink nagyon szeressék azt a nőt, akivel összekötik az életüket!”

Szádváriné Kiss Mária

A beszélgetés megtekinthető: https://onkormanyzati.tv/biatorbagy/2020_februar_16 

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!