A detektívregény koronázatlan királynője: AGATHA CHRISTIE

Ha hivatalos iratokon a foglalkozásáról kellett nyilatkoznia, azt írta, háztartásbeli. Már a múlt század húszas éveinek elején kiválóan szörfözött. Két férjével beutazta a világot, s gyógyszer-laboratóriumban is dolgozott. Ha meghalljuk a Tíz kicsi néger vagy a Gyilkosság az Orient expresszen címeket, vagy találkozunk akár könyvben, akár filmen Poirot és Miss Marple alakjával, biztosan eszünkbe jut a neve. 130 éve, 1890. szeptember 15-én Dél-Angliában született AGATHA CHRISTIE, a krimi koronázatlan királynője.
Első férje Archibald Christie pilóta volt, akivel 1914-ben házasodott össze. Az első világháború idején ápolónőként dolgozott szülővárosa kórházában, majd egy gyógyszer-laboratóriumban. Itt, a méreganyagok közelében fogalmazódhatott meg több regényének is az alapgondolata. Első regényét 1920-ban adták ki, de még nem bizonyult elég sikeresnek. 1926-ban házassága felbomlott a férj hűtlensége miatt. 4 év múlva már a régész Sir Max Mallowan felesége volt, akivel beutazta Egyiptomot és a Közel-Keletet. Pályája meredeken ívelt felfelé. Végtelen fantáziával, lebilincselő stílusban, fordulatos történetszövéssel megírt regényei, amelyek nem egy esetben egzotikus helyszíneken is játszódtak, világsikert hoztak számára. Műveinek varázsa fogva tartja az olvasót vagy nézőt, hogy együtt töprengjen a mindig csavaros eszű, kiváló logikájú nyomozókkal. S a kiadója – a népszerűsége láttán – mind rövidebb határidőt követelt tőle, évi két regény megírására kötött vele szerződést. … de volt olyan könyve, amit egy hétvége alatt írt meg.
Regényeit 103 nyelvre fordították le, s mintegy 2 milliárd példányban fogytak el (A tíz kicsi néger eladása manapság a 100 millió példánynál tart). Úgy tartják, hogy a Biblia és Shakespeare után a világon a harmadik, akinek a könyvei a legjobban fogynak.
Férjét régészeti munkásságának elismeréseképpen 1968-ban lovaggá ütötték, ő pedig 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét.
Agatha Christie összesen 147 kisregényt, 15 drámát és 90 regényt írt, amelyből 80 detektívregény, s nevéhez fűződik minden idők leghosszabb időn át színpadon tartott színházi darabja, az Egérfogó, melyet eredetileg 1952-ben mutattak be az Ambassadors Theatre-ben Londonban, és a mai napig folyamatosan játsszák.
Agatha Christie kora egyik leggazdagabb asszonyának számított. 1976. január 12-én hunyt el.

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!