Loading Események

« Összes esemény

  • This esemény has passed.

Szent István napja és Hídőrzők rendezvény

2022.08.20. / 12:00 - 2022.08.21. / 02:00

A Hídőrzők ünnepe és a Szent István-napi ünnepség helyszíne a Faluház lesz, a várható időjárásra való tekintettel. A lovasíjász bemutató és a lézershow elmarad, de a meglepetés a hídon, az ünnepi fényjáték sötétedéstől hajnal 2-ig látható lesz. A városnéző kisvonat a Faluház elől indul. Szeretettel várjuk Önöket a Faluházba!

A hungarikumok (bor, szóda, fröccs, Kassai-lovasíjászat) és a helyi értékek (Viadukt) őrzése jegyében

A nap házigazdája: Bolyki Sára

Helyszín: Faluház

 

12.00-20.00: Városnéző kisvasút az Értéktár Bizottság idegenvezetőivel.

A Viadukttól a Viaduktig tartó körúton megismerkedhetünk kisvárosunk legfontosabb helytörténeti értékeivel.

Az óránként induló járatokon 50 fő vehet részt alkalmanként.

Részvétel csak regisztrációval itt a Faluház honlapján, külön eseményben!

 

13.30-20.30: Mentsük meg a Viaduktot!

Szabadulószoba-elemekre épülő szabadtéri játék Biatorbágy legendás helyszínén, a Viadukt környékén.

Valaki már megint merényletet tervez a híres Viadukt ellen. Ki lehet az, és mit akar pontosan? Segítsetek a nyomozóknak, kutassatok a helyszínen, értelmezzétek a nyomokat, és hatástalanítsátok a detonátort, hogy megmentsétek a Viaduktot!

A játék óránként induló, 2-6 fős turnusokban játszható. Gyerekeknek a részvétel felnőtt segítségével javasolt!

Részvétel csak regisztrációval itt a Faluház honlapján, külön eseményben!

 

13.30-20.30: Vigyél haza egy darabka Viaduktot!

Nem vész kárba a Faluházon díszelgő, a Viadukt művészeti pályázat díjnyertes mintáiból kreált, Hídőrzők ünnepét hirdető molinónk: kis szabás-varrás után táska formájában hazavihető egy darabka a Viaduktból. Így készül örök darab egy örökségünkből. 🙂

A workshopot vezeti: Andrási Beatrix (Art Fusion műhely és piactér).

A részvétel ingyenes, 30 percenként 5 fős turnusokban történik, helyszíni regisztrációval.

13.30-14.00: Szőlő és bor Biatorbágyon

Bihari Zoltán közelmúltban megjelent könyve kapcsán beszélget a helytörténeti nyomozás izgalmairól és a talált kincsekről, különleges történetekről a szerző és Horváth Imre helytörténész, az Értéktár Bizottság tagja, a kötet szakmai lektora.

Épített örökség, helytörténet, sok generációs családtörténetek, helyi értékek, borvidékhez való visszatérés, borszakmai fejlődés, településfejlesztési lehetőség – számos nézőpont, amit ki-ki érdeklődése szerint megtalál a kötetben. A helytörténeti írások, visszaemlékezések és a bortermelőkkel készült riportok együttesen igyekeznek válaszokat adni a témában, és további inspirációkat nyújtani az újra ígéretes fejlődés jeleit mutató biatorbágyi borászat múltjának és jelenének felfedezésében.

14.00-14.30: Beszélgetés az Értéktár Bizottság készülő Viadukt-könyvéről

„A Viadukt az a híd, amelyik összeköti a városban élőket. Mondhatnánk úgy is: két biatorbágyi között a legrövidebb út a Viadukton át vezet.”

Moderátor: Nánási-Kézdy Tamás, az Értéktár Bizottság elnöke.

14.30-15.00: Hogyan sikerült megmenteni a Viaduktot 1944 végén a második felrobbantástól? – Nánási-Kézdy Tamás beszélget a Wiesner-fivérekkel.

15.00-15.30: Wiesner Lajos emléktáblájának avatója a Viaduktnál.

15.30-15.45: A Hídőrzők ünnepéhez kapcsolódó Viadukt művészeti pályázat nyerteseinek, pályamunkáiknak és a belőlük készült ajándéktárgyaknak a bemutatása

15.45-16.00: A Biatorbágyi Fotóklub Egyesület diák pályázatának eredményhirdetése

16.15-16.30: A Tabulatúra régizene-együttes játszik

A 2000-ben alakult Tabulatúra Régizene-együttes elsősorban a középkortól a XVIII. századig terjedő időszak zenei emlékeinek hiteles megszólaltatásával és zenetörténeti ismeretterjesztéssel foglalkozik. Korhű hangszerelésben, historikus hangszereken játszanak. Rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi rendezvényeken hangszerbemutatókkal, ismeretterjesztő és hagyományőrző zenei előadásokkal, emlékműsorokkal. A zenekar régizenei klubja 2004-től működik, hat megjelent nagylemezük van, emellett történelmi témájú filmekben, színpadi darabokban, múzeumi és egyéb kulturális projektben is gyakran vesznek részt.

A zenekar tagjai:

Rossa Levente Bors-zkv.: rebek, viola, fidula, hegedű, sípok, ének

Bencze Balázs-mv: lantok, koboz, ciszter, gitár, szász líra, ének

Huber Henriett: tekerő, furulyák, ritmushangszerek, ének

Lénárd Kata: ének, oktávspinét, ritmushangszerek

Buda Ádám: koboz, tekerő, furulyák, ritmushangszerek, ének

Richter Dorottya: viola da gamba, basszusrebek, cselló

Szabolcs Ákos: ütőhangszerek

16.30-17.00: Hungarikumunk, a Kassai-féle lovasíjászat módszerei és kultúrája

Lovasíjász harcművészeti bemutató biatorbágyi és környékbeli lovasíjászokkal, Kiss Péter vezetésével és a Kassai Lovasíjász Iskola Nagy törzsének közreműködésével.

A Kassai-féle lovasíjászat harcművészet, hagyományőrzés, természetközeli életmód, harmónia ember és állat között. Sőt ennél több is: világlátás, önmagunk megismerése és folyamatos fejlesztése. A Kassai Lajos körül kialakult közösség őrzi mindazt, ami őseink kultúrájából megélhető egy 21. századi ember számára. Szisztémája, ami az egész világon terjed, 2013 óta hungarikum. Felnézhetünk magyar lovasíjászainkra, hiszen ahogy régen, ma is a világ legjobbjai.

Bemutatónk célja a nézők számára kézzelfoghatóbbá tenni a honfoglalás korának legendás harcmodorát, egy látványos bemutatóval izgalmasabbá tenni a történelemórák néha száraz ismeretanyagát, s a Hídőrzők napja sokféle élményét tovább gazdagítani a látogatókban.

17.00-18.00: A székely menyecske meg az ördög

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár…

Mesénk fonalát ördög-szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!

Előadásunk megtekintését szigorúan csak kiskorú felügyelete mellett ajánljuk!

Díszlet: Mátravölgyi Ákos, bábok: Lellei Pál, zene: Ács Gyula, rendezte és játssza: Fabók Mariann bábos mesemondó.

18.00-18.30: A Tabulatúra Régizene-együttes játszik

18.30-20.00: Szent István-napi ünnepség helyi hagyományaink szerint polgármesteri köszöntővel, díjátadóval, kenyérszenteléssel és -áldással, kenyérszegéssel, borcsapolással és a Város dalával.

20.30-20.50 Hídőrzők – ünnepi lézershow a Fényszínház előadásában.

Kik azok a Hídőrzők, és miért olyan fontosak, hogy egy helyi és országos értékeinkről szóló, Szent István-napi rendezvényt nevezzenek el róluk? Erre ad választ a lézeranimációval és hangjátékkal kísért fényszínházi előadás, amely stílusát, technikáját és történetmondását tekintve is a nap szenzációjának ígérkezik.

21.00-22.30: Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje

Az 1-ső Pesti Rackák zenekar műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze egy kalotaszegi hajnali Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseivel éppúgy, mint Jimi Hendrix zenéjével. Alapvetően fúziós zenéjükben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove elemek mellett. Rendkívül energikus produkciójuk mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét.

A műsorukban elhangzó Petőfi-dalok lényegét talán Lackfi János költő fogalmazta meg a legpontosabban: „A Petőfi-ipar évtizedek óta szállítja a lakodalmassá szelídített nótákat. Most viszont hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!”

23.15 – 02.00 Utcabál az első magyar bulizenekarral, a Madarakkal.

 

Egész nap étel, ital, árusok és a Bia Veritas Biatorbágyi Borkultúra és Tájvédő Egyesület bor- és fröccskóstolója; hagyományos kézműveskedés és játszóház, szalmaugrálóvár a Műv-Elődökkel, régi magyar kártyajátékok a Tiszti kaszinó sátorban Rigó Marcell-lel; Néder Norbi körhintája.

Hungarikumaink információs táblái, a Biatorbágy helyi értékei utazó kiállítás és az Értéktár Bizottság Viadukt-kiállítása, a Völgyhíd TV Élő Viadukt filmje és a völgyhidakra felvezető, zenés-videós Élő Viadukt tanösvény (okostelefon szükséges!) segítségével töltsék ki a Hídőrzők-kvízt, hogy elnyerhessék értékes nyereményeiket!

A részletekért kövessék online felületeinket!

 

A  rendezvény fő támogatója: A-Híd Zrt.

 

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Részletek

Kezdés:
2022.08.20. / 12:00
Vége:
2022.08.21. / 02:00
Esemény kategória:
,

Helyszín

Füzes-patak partja
Felsőpátyi út
Biatorbágy, 2051
+ Google Térkép
Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!