PERON PLUSZ: VILÁGŰR CSODÁI

Helyszín: JFMK

Időpont: Január 19., 17:00–20:00

Te is szeretsz a csillagos ég alatt ábrándozni?
Érdekelnek az égbolton megfigyelhető jelenségek mögött rejlő természeti törvények?
Szeretnéd jobban megérteni az égbolton megfigyelhető égi “tüneményeket”?

Előadásaink segítségével bárki megismerheti a minket körülvevő világot, a Naprendszerünket, a távoli csillagok világát, vagy akár az ismert Univerzum határait!

RÉSZLETES PROGRAM:

  1. 17.00-17.30: UTAZÁS A BOLYGÓK CSODÁLATOS VILÁGÁBA: Műsorunkban betekintést nyújtunk a csillag- és bolygókeletkezés világába. Részletesen, látványos képi elemekkel tarkítva ismerjük meg a csillagok, bolygók keletkezését, bolygószomszédainkat, holdjaikat valamint a Napot. Megvizsgáljuk a Naprendszerünk nagy bolygóit és ellátogatunk a törpebolygókhoz is. Leszállunk és utazunk a Mars felszínén, majd megtekintünk egy látványos napfogyatkozást és a Nap felszínét közelről. A műsor már tartalmazza a csillagászok legújabb felfedezéseit a törpebolygók területén is!
  2. KB. 17.45-18.15: KÉT KIS ÜVEGLENCSE – A TÁVCSÖVEK CSODÁLATOS VILÁGA: A teljes kupolás film egy távcsöves bemutatón résztvevő két tinédzser közvetítésével mutatja be, hogyan segítették a távcsövek az Univerzumról szerzett ismereteink folyamatos bővülését. A diákok egy csillagásznővel folytatott beszélgetése során megismerkedünk a távcső történetével, és azokkal a csodálatos felfedezésekkel, melyeket e műszernek köszönhetünk. Megtudhatjuk, hogyan működnek a távcsövek, és a világ legnagyobb obszervatóriumai miként alkalmazzák a műszereket a világegyetem titkainak vizsgálatára. A távcsőbe pillantva a diákok – a planetárium nézőközönségével együtt – felfedezik a Galilei-féle holdakat, a Szaturnusz gyűrűit, és a galaxisok spirális szerkezetét. A beszélgetések sorra veszik Galilei, Huyganes, Newton, Hubble és sok más híresség felfedezéseit is.
  3. KB. 18.30-19.15: A FÖLDTŐL AZ UNIVERZUM HATÁRÁIG – UTAZÁS A VÉGTELENBE, ÉS MÉG TOVÁBB… Ismerjük meg a Földünk környezetét és utazzunk egyre messzebb az univerzumban! Hogyan kutatták a világegyetemet a korai felfedezők és milyen eszközökkel kutatjuk ma a bolygókat, az égi jelenségeket? Milyenek a mai távcsövek, űrszondák? Hogyan néznek ki a Naprendszer bolygói közelről és milyen égi jelenségek vannak túl a Naprendszerünkön? Látványos képekkel ismerhetjük meg az Univerzum közeli és távoli vidékeit. Az Európai Déli Obszervatórium félórás, teljes kupolás filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.
  4. KB. 19.15-19.45: KOZMIKUS EREDETÜNK FELFEDEZÉSE: A fény meghatározott idő alatt éri el a szemünket a távoli objektumoktól, így furcsa, de távcsöveinkkel tulajdonképpen nem a jelent, hanem a múltat kutatjuk. Mit látnak még a távcsövek, a csillagászok? Távcsöveinkkel megfigyelhetjük a távoli objektumokat, csillagokat, a mély űr képződményeit és megvizsgálhatjuk ezek színképét. Mit jelentenek a színkép csíkjai? Mit árulnak el az égitestek összetételéről? Lehet-e élet a távoli bolygókon, egy távoli galaxisban? Milyen anyagból áll az Univerzum? Milyen kép tárul elénk egy távcsőbe belenézve?
Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!