Kiállítás megnyitó – A Zugtündér

A ZUGTÜNDÉR (Tóth Kriszta kiállítása)
( II.BIATORBÁGYI BÁBOSNAP)

“Tisztelt apró, szabványméretű és méreten felüli tündérek, pörgőszoknyás és kantáros nadrágos, illemtudó és rosszcsont, fekete, fehér, öööö…. igen…nem! Piros, kék és zöldhajú tündérek! Egyszóval: tisztelt Tündérközi Tanács, köszöntelek Benneteket, Papp Melinda Tündeszant ezredes vagyok, a Titkostündérség vezetője.
Mai találkozásunk apropója Tóth Krisztina tündértársunk ügyének megvitatása, aki a rendelkezésünkre álló információk szerint kisebb-nagyobb tárgyakba lehel lelket mesés szövegek – egyszervoltholnemvolt, történtaztánhogy, boldoganéltekmígmegnemhaltak- és muzsikaszó kíséretében, emberi nézősereg szeme láttára, füle hallatára.

A tevékenységet a földi világban BÁBOZÁS-nak nevezik.

Tóth Krisztina, tündérnevén Kriszta többféle néven és több alakban bukkant fel az embervilágban.
Első megjelenése Kendzsebáj,a kazah ifjú menyegzőjén történt 2012-ben, egy Debrecen nevű városban. A megjelenésnek én magam is szemtanúja voltam! Hm, nos, hogy mit is kerestem ott… Ha emlékeznek, tisztelt Tündértanács, Önök bíztak meg, hogy álruhában kövessem és az emberek között segítsem Kriszta különös hobbija gyakorlása közben, amely megbízásom a mai napig érvényes…

Egyszer még a hajunknál fogva is össze kellett nőnöm vele sziámi ikerként, aztán meg egy nagy zsákot raktunk a fejünkre, abban énekeltünk, utána cirkuszi mutatványokat csináltunk,lementünk az Alvilágba,majdnem megevett minket Mátyás király…

Ó. Bocsánat. Elragadtattam magam. Folytassuk!

Három földi esztendőt töltött itt a fent nevezett tündér, és hol egy Gigi nevű egyszarvúba, hol egy ferdeszemű anyóka, hol egy mezítlábas kisfiú figurájába költözött bele, viselt koronát és viselt kesztyűt, és saját szakállára azt kutatta, ki álmodta a legszebbet az emberek között.

A Tündértanács akkori döntése szerint ezek után vissza kellett térnie otthonába, hogy beteljesítse a legszebbik álmot…

Ami ezután következett, tisztelt Tündértanács, az több mint meglepő!

Kriszta nevű társunk ember- és tündérvarázslat, valamint saját álom igénybevételével megteremtette az Álomzugot, és engedélyünk nélkül zugtündéri tevékenységbe fogott!

A szabályzattól eltérő varázs-aktivitás kezdő időpontja aktáink szerint 2010 június 24-e, Szent Iván napja, az év legrövidebb éjszakája volt, William Shakespeare nevű beépített ügynökünk is írt róla korábban beszámolót!

Ezek után felgyorsultak az események az Álomzugban: Kriszta tündér kisállatok lakhatására alkalmas,kesztyű formájú mobil társasház építésébe fogott, később rosszcsont felhőket fogott kosárból készült szekere elé, majd egy rendeltetésszerűen használt seprűvel egereket hajkurászott el a krumplis flutni mellől egy sváb konyhában!
No wissen sie, was ist sváb? Ne’? Später werde ich mal’s erzählen.

Bevallom őszintén, ezt már titkostündérként nem bírtam egyedül követni. Újabb munkatársakat kellett bevonni az ügybe: elsőként Starzinski Zsolt muzsikustündért, azaz TresJoli ügynököt, majd Pápa Kriszta, Gráfel Judit, Fekete Dóra, Gózon Éva, Kimmel Tamás, Néder Norbert és Gulyás László titkostündéreket.

Velük együtt könnyebb volt követni a térképen száguldozó Kriszta tündért és beépülni az Álomzugba.

Megosztottuk a feladatokat: egyikünk ellátta papírokkal, másikunk a Szépenszóló Fütyöri nyomába eredt vele, aztán csigahéjat gyűjtöttünk a tengerparton, elkísértük a piacra szóló szőlőért, csengő barackért és mosolygó almáért, megfésültük az aranyszőrű bárányt, ha megéheztünk, sütöttünk valamit –Gulyás Laci vágta a fát az erdőben a békalencsés kondér alá, és Néder Norbi titkostündér volt a sófelelős, nehogy ízetlen maradjon a tündérlakoma.

A Tündérakadémia ifjú tanoncai, a Cipcirip csoport is részt vett önkéntesként az akcióban.

A bizonyítékokat összegyűjtve ebben a teremben láthatja a tündérnép apraja-nagyja,de mielőtt megtekintik, egy indítvánnyal szeretnék élni.

Javaslom Tóth Kriszta, az Álomzugot megálmodó és benépesítő tündér hivatalos kinevezését Örökös Zugtündérré!”

Papp Melinda bábszínész, író, rendező, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgató helyettese
(Elhangzott 2017.09.19. Bábosház, Nyitott kapuk rendezvény keretében Tóth Kriszta: 15 év a bábok világában c. kiállítása megnyitóján.)

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!