Húsvét. Miért színes a húsvéti tojás?

Jézus vére, mártírok véráldozata, Nap tisztelete, orosz csodatojás: régészeti leletek,mondák, legendák, történeti feljegyzések őriznek különféle leírásokat az egyik legelterjedtebb termékenység szimbólum, a tojás díszítéséről, a piros tojás eredetéről.

Összegyűjtöttünk egy kosárnyit az érdekességekből.
A tojás a termékenység, az új élet és az újjászületés szimbólumának számít szinte az összes kultúrában. Maga a tojásdíszítés az ősi kultúrákban is gyakorlat volt már több ezer évvel ezelőtt. Régészeti leletek igazolják, hogy Kínában már több ezer évvel ezelőtt is piros tojásokat festettek a Nap tiszteletére, de a pogányok szokásai között is fellelhető a tojásfestés hagyománya.
Az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak, perzsák, és a korai keresztények is
díszítettek tojásokat. Az utóbbiak pirosra festették a tojásokat, a mártírok véráldozatára emlékezve.
Emellett persze a vörös szín a szerelem és a szeretet jelképe is: ha egy lány piros hímes tojással ajándékozott meg egy fiút, az egyfajta beleegyezés volt a részéről, hogy elfogadja a legény udvarlását.
A húsvéti tojásfestésről első írásos emlék Strasbourgból származik, 1615-ből.
A tojásfestés eredetével kapcsolatosan több magyar mondát is ismerünk:
Egy régi magyar, Gyula környékéről származó monda szerint egy asszony éppen a színben szedte a tojásokat, mikor meghallotta a hírt: Krisztus feltámadott.
Sietett elmesélni a szomszédoknak, de azok nem hitték, azt mondták neki: úgy igaz, hogy Krisztus feltámadt, ahogy piros a tojás a kötődben. Ekkor minden tojás hirtelen megpirosodott.
A körmendiek hite szerint, amikor megfeszítették Jézust, odament egy asszony, kosarában tojásokkal. Letette a kosarát és imádkozott. Egyszer csak egy csepp vér csöppent az egyik tojásra bepirosítva azt.
Egy lengyel legenda szerint Mária zokogva tojást adott a keresztre feszített Jézust őrző katonáknak, és a tojásokra hullt könnycseppek ragyogó színű pöttyökké váltak.
Egy másik lengyel legenda, hogy Mária Magdaléna ment őrizni Jézus sírját, és egy kosár tojást vitt éteknek. Amikor levette a kendőt a kosárról, azok gyönyörű szivárványszínben tündököltek.
És egy érdekesség: A leghíresebb ékszer húsvéti tojásokat Peter Carl Fabergé aranyműves készítette a 19. században, Szentpéterváron. Először III. Sándor orosz cár ajándékozott Fabergé-tojásokat feleségének, Marina Fjodorovnának, 1886-ban.
Az első Fabergé-tojás platinából készült, benne kis aranytojással, abban pedig aranycsirkével és a birodalmi korona kis másolatával. Az orosz udvarban szokássá vált Fabergé-tojást ajándékozni húsvétra, és minden évben nagy érdeklődéssel várták, milyen lesz az újabb Fabergé-tojás.

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!