Gyerekségek

Sokan emlékezhetünk még műsoraira a Magyar Televízió Családi kör adásaiból. Több szempontból is feldolgozott esettanulmányai szülők sokaságát tanították a gyermekek nevelése során felmerülő problémák jó megoldásaira, s kedves, megnyugtató lénye, hangja bizalmat ébresztett a nézőben a mondanivaló elfogadására. Számos könyve pedig a felnőttkor életvitelével, párkapcsolati problémáival kapcsolatban adott tanácsot. Nemrég még köztünk volt, élete utolsó évéig még főiskolai tanárként dolgozott a Szolnoki Főiskolán s professzor emeritusként a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán.

10 évvel ezelőtt, 2011. március 10-én, 75 éves korában hunyt el RANSCHBURG JENŐ pszichológus, a pszichológiai tudományok kandidátusa.

1935-ben született Budapesten. 1964-ben végezte az ELTE bölcsészkarának pszichológia-magyar szakát, s itt lett a pszichológiai tanszék adjunktusa, majd docense. Fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia volt. Fontos volt számára a tudományos ismeretterjesztés is, számos cikket írt napilapokban, népszerű folyóiratokban. Mindig arra törekedett, hogy mondanivalóját tisztán, közérthetően fogalmazza meg. Aktív közéleti szerepet vállalt. Számtalan gyermek- és családpszichológiai könyv szerzője, több neves díj birtokosa volt. De írt gyermekverseket is. Kritikusai szerint kiváló költő volt. Versei a Piros tinta című antológiában és a Gyerekségek című önálló kötetben jelentek meg.

A gyermekek védelme érdekében folytatott tevékenységéért 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjével tüntették ki. 2006-ban Budapest díszpolgára lett, 2009-ben Prima Primissima-díjat kapott, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át.

Így írt a szülő-gyermek kapcsolatról:

Használj ki minden percet, amit gyermekeddel tölthetsz, és ha bosszús, vagy fáradt vagy, arra gondolj, a vele töltött idő a legértékesebb. Ezekből a pillanatokból táplálkozik a kapcsolatotok és később az emlékeitek is.”

DONÁSZY MAGDA

A korábbi évtizedek óvodai, iskolai ünnepségei nem múlhattak el egy-egy versének elszavalása nélkül, s egy-egy története diafilmen is szórakoztatta a gyermekeket.

110 éve, 1911. március 15-én Szombathelyen született DONÁSZY MAGDA író, költő.

Forrás: gyermekirodalom.hu

Tehetsége már iskolai évei alatt megmutatkozott: iskolai és országos versenyeket nyert, meghatározó tagja volt az iskolai diák önképző körnek. A II. világháború után a családjával Budapestre költözött. 1954 és 1955 között – immár négygyermekes édesanyaként – a Hungarotex óvodájában óvónőként dolgozott. Első könyve a Jelmezbál az óvodában. 1957-től szabadfoglalkozású író lett. Éveken keresztül a Magyar Rádió munkatársa is volt óvodások számára készített műsorok szerzőjeként. Az 1960-as évektől kezdve számos gyermekkönyve jelent meg (Arany ABC, Állatos ABC, A mókus és a szarka, Makkos, Csóri, Hosszúláb, Zsóka óvodája, Zsóka új óvodában, Madaras karácsonyfa). 1970-től további könyvei jelentek meg (Táltosmackó, Csálé Kati, Cserebere Csóri). Verseit diafilmeken is feldolgozták (Első nap az óvodában, Tapsi és a villanyrendőr).

Verseit megzenésítették, könyveit több nyelvre lefordították. A Magyar Rádiónak gyermekszínjátékokat és gyermekoperákat írt (A kiskakas gyémánt fél krajcárja, Az aranyszőrű bárány).
1988. július 13-án hunyt el Budapesten.

Borítókép: @ranschburgjeno/Facebook)

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!