EGY ESTE JUHÁSZ FERENCCEL

Helyszín: JFMK

Időpont: November 3., 18:00–20:00

„A HALHATATLANSÁGRA VÁGYÓ KIRÁLYFI” – MESE A ROMANTIKUS IRODALMI HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

Vendégünk: Steinmacher Kornélia irodalomtörténész, Biatorbágy Önkormányzata Juhász Ferenc Kutatói Pályázatának díjazottja, aki a pályázatra készült írását mutatja be.

Steinmacher Kornélia a következőket mondta az előadásról:
“Az előadásban Juhász Ferenc “Halhatatlanságra vágyó királyfi” című műve kapcsán emlegetett romantikus hagyománnyal való kapcsolatát szeretném új megvilágításba helyezni.
A népiesség szellemében alkotó írók és művészek értelmezési kísérletei a magyar romantikus irodalomról, a mese műfajáról, vagy olyan a korban ikonikussá váló művekről, mint a János Vitéz, merőben eltérnek azoktól a lehetséges megközelítésektől, melyek a közelmúltban születtek, s az elsődleges forrásokra, néprajzi ismeretekre, a mesék forrásanyagának bonyolult összetettségére, a korabeli műfaj-meghatározások problematikusságára, s a vallás és a miszticizmus szimbólumainak és jelképeinek mögöttes jelentéseire koncentrálnak. Ezeken keresztül Juhász által újragondolt mese is újraértelmezhető. A szerző tulajdonképpen, míg eltávolodik a népies romantikától, addig – ösztönösen és nem tudatosan, de közelít egy egészen másfajta, akkor még „ismeretlen” romantikafelfogáshoz.”

Házigazda: Dr. Tálas-Tamássy Tamás.

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Kapcsolódó bejegyzések