A szocialista brigádok megmentik a hidat

A Viadukt elhagyott, gazdátlan “műtárggyá” vált, miután 1977-ben a személyvonatok közlekedése az új vasúti vonalra költözött. Állapota romlott, a falunak viszont nem volt pénze megjavíttatni. De nem késett a segítség! Két szocialista brigád is felajánlotta a szolgálatait, mert szívükön viselték a hidak sorsát…

A híd mint játszótér

A Viadukt, mint felhagyott vasúti híd, mindig is megragadta a gyerekek fantáziáját. A hídon és a környékén játszani mindig izgalmas volt, ahogy ma is. Erről mesél érdekes történeteket az Élő viadukt tanösvény sorozat alábbi videója.

A biatorbágyiak hősiessége

Az 1931-es Matuska-féle robbantással kapcsolatban sok mindent említenek itt Biatorbágyon, de pont arról esik a legkevesebb szó, ami számunkra a legpozitívabb ebben a történetben: a biaiak és a torbágyiak azonnali és hősies helytállásáról a mentésben, és okos segítségükről a nyomozás során.
Az Élő Viadukt tanösvény következő videója erről mesél nekünk Dr. Palovics Lajos és Horváth Imre írásai alapján.

Élő Viadukt tanösvény

Az augusztus 20-i Hídőrzők ünnepére készült el az Élő Viadukt tanösvény a völgyhíd történetének, a híd és a város kapcsolatának fontos vagy érzelmileg kifejező, szimbolikus állomásaival. Hogy ez a 17 videóból álló értékes sorozat eljuthasson Önökhöz, úgy döntöttünk, hogy közzétesszük őket a Faluház Facebook-oldalán valamint itt, honlapunk Kultúrplacc rovatában.

Elsőként tekintsék meg Horváth Imre Viadukt extra című videóját, amely a Biatorbágyi Értéktár Bizottság megalakulása utáni első konferenciára készült 2015 szeptemberében, amelynek mi is lehetett volna más a témája, mint a Viadukt. A videóban hallható zene az After Crying Viadukt című száma. Horváth Imre a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület alapítója, az Értéktár Bizottság tagja és számos, a Viadukt történetéről szóló helytörténeti cikk szerzője, egy igazi hídőrző.

Viadukt pályázat nyertesei

Az áprilisban meghirdetett Viadukt-művészeti pályázat értékes és ígéretes pályaművekkel gazdagította városunkat. Most először láthatja a közönség a beérkezett pályaműveket az értékelés után. Hamarosan kiállítás formájában is találkozhatunk velük, a nyertes alkotásokból pedig különböző ajándék- és használati tárgyak készülnek majd augusztus 20-ára, amelyek reményeink szerint sok örömöt okoznak majd a biatorbágyi közönségnek, és még közelebb viszik a szívünkhöz szeretett Viaduktunkat.

TÖRTÉNETEK KERESTETNEK AZ ÉLŐ VIADUKT TANÖSVÉNYHEZ

2022. augusztus 20-án, a Hídőrzők ünnepén Élő Viadukt tanösvényt szeretnénk

kiépíteni a hídon és környékén. Szándékunk szerint ez a tanösvény nemcsak a Viadukt történelmének mobiltelefonnal leolvasható megjelenítője lenne, hanem megmutatná a híd és a biatorbágyiak folyamatos, élő kapcsolatát is.

Mert a Viadukt fontos nekünk, az életünk része. Emlékek kötnek hozzá, gyermekkoriak vagy későbbiek, de mindenképpen maradandók. Séták, kalandok, szerelmek, vonatutak, kirándulások, vagánykodások emlékei, vagy éppen szomorú történetek. A híd bennünk és általunk él. Mi keltjük életre a történeteinkkel. És mindannyiunknak van mesélni valója…

Meséljük hát el ezeket a történeteket egymásnak! Mutassuk meg a bennünk élő Viaduktot!

Várjuk történeteiket pontos helymegjelöléssel, lehetőség szerint fotókkal, zenével kiegészítve vagy videós formában elmesélve a hidorzokunnepe@gmail.com e-mail-címre 2022. június 20-ig. A legjobb történetek QR-kód segítségével a tanösvény állomásaivá válnak.

Információ: Szolnoki Brigitta, 06 30 337 4765.

BIATORBÁGYI VIADUKT MŰVÉSZETI PÁLYÁZAT – frissítve!

A Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ művészeti pályázatot hirdet a Hídőrzők ünnepe alkalmából.

1) A pályázók köre: A pályázaton részt vehet minden korosztály, részt vehetnek amatőrök és hivatásos művészek, osztályközösségek és alkotócsoportok egyaránt.

2) TÉMA: Biatorbágy építészeti és történeti szempontból is fontos jelképe, a VIADUKT.

A Viadukt, mint művészeti téma sokféleképpen megközelíthető, közvetett vagy közvetlen ábrázolásként. (Segítségképpen mellékelünk kiegészítő információkat. *)

Vizuálisan a híd látványelemei – kőburkolata, vastraverzei stb. – szerepelhetnek sokféle ábrázolásban.

Szellemi tartalma az alábbi kulcsszavak köré épüljön: út, utazás; kapcsolat, találkozás; kapu; magaslat, rálátás; örökség, értéktisztelet.

3) Kategóriák:

Iparművészeti alkotásokat várunk, amelyek a témát textilmintaként, grafikai elemként feldolgozva alkalmasak arra, hogy valamilyen tárgyon – pld. vászontáska, notesz, tolltartó stb. – jelenjenek meg

Képzőművészeti alkotásokat várunk, amelyek képen, plakáton, molinón jelenhetnek meg.

Pályázni kizárólag eredeti, saját szellemi termékkel lehet.

4) Az alkotásokat szakértő zsűri értékeli, amelynek elnöke: Landgráf Katalin textilművész, a MMA rendes tagja. A zsűri által kiválasztott munkák valamilyen formában megjelennek a Hídőrzők ünnepén 2022. augusztus 20-án.

5) A kiválasztott alkotások díja mindkét kategóriában:

3. helyezett: 50.000 Ft,

2. helyezett: 100.000 Ft,

1. helyezett: 150.000 Ft.

A JFMK a nyertes pályaművek felhasználási jogainak megszerzése érdekében felhasználási szerződést kíván kötni a díjazottakkal.

6) A pályázat leadási határideje: 2022. április 25.

7) A leadás helye és módja: digitálisan a hidorzokunnepe@gmail.com e-mail címre, de szívesen fogadjuk a megvalósított pályamunkákat nyitvatartási időben a Juhász Ferenc Művelődési Központ kultúrvárójába is (2051 Biatorbágy, Baross G. u. 1.).

A pályázattal kapcsolatosan bővebb információ kérhető a hidorzokunnepe@gmail.com e-mail címen.

*Kiegészítő információk

A pályázat célja, hogy a Matuska-féle robbantás negatív emlékét, konnotációját ellenpontozva mutassuk meg a Viadukt POZITIVITÁSÁT, értékeit, és azt a szeretetet, amely övezi a hidakat Biatorbágyon.

A völgyhidak (mert két hídról van szó, amelyet együtt nevezünk Viaduktnak) a Biából és Torbágyból álló egykori két település között állnak, összekötve a két településrészt, ahogy két magaslatot is. A Viadukt tehát egy ÚT, ami ÖSSZEKÖT, EGYESÍT bennünket. Egykor vonattal, ma biciklivel és sétálva lehet átkelni rajta egyik városrészből a másikba.

A Viadukt egy MONUMENTÁLIS, MAGAS, SZÉP építmény, a városba érkezőt óriás KAPUKÉNT fogadja. Kilátópontként is funkcionál, innen BELÁTNI a város magaslatait, sok építményét, ezért a városi családi séták legfőbb célpontja.

A Viadukt születésének és eddigi életének minden pillanatában részt vett a két település, majd az egyesített Biatorbágy lakossága. Itt bányászták, faragták a köveit, helyi erővel építették, újították fel, állították helyre a Matuska-féle robbantás után, őrizték meg a világháborúk alatt, és a helyi családok a mai napig őrzik mindennek az emlékét. A Viadukt a BIATORBÁGYI MÚLT EGY MEGŐRZÖTT DARABJA.

A hidakat időről időre veszély fenyegeti, hol felrobbantani, hol elbontani akarják, hol megsérül, leromlik az állapota, de a helyi vezetés és főleg a helyi civilek mindig küzdenek érte, lehetetlen helyzetekben is, egészen addig, amíg meg nem oldódik a sorsa. Ezért a Viadukt az EDDIGI ÉRTÉKŐRZŐ, HÍDŐRZŐ KÜZDELMEINK SZIMBÓLUMA is.

Tudjuk, hogy városunkat a Viaduktról ismerik, és mi is a Viaduktot ismertük meg először, mikor ideköltöztünk. Büszkék is vagyunk rá, szívesen mutatjuk meg vendégeinknek. A Viadukt a BIATORBÁGYI IDENTITÁS LEGFONTOSABB ELEME, VÁROSUNK SZIMBÓLUMA.

Továbbá:

Az élő Viadukt, a Völgyhíd TV filmje: https://www.youtube.com/watch?v=uyTg9Q9OJvE&t=123s

Kovács Krisztina írása és az Öleld át a Viaduktot! rajzpályázat a Tájvédő Kör oldalán: https://www.biatorbagy.org/az-en-viaduktom/#more-5872

Képek a Viaduktról a Biatorbágyi Fotóklub képei között: https://docplayer.hu/108558343-Tizeves-a-varos-biatorbagyi-foto-kor-kep.html

A Viaduktról a Biatorbágyi Értéktár oldalán: https://ertektar-biatorbagy.hu/ipari-es-muszaki-megoldasok/volgyhidak/

Támogató: A-Híd Zrt.