Bábosünnep jubileummal

Ismert és kevéssé ismert mesehősök, átváltozások sorából építkező történet, változatos bábtechnikák, lelkes és tehetséges előadók, játék, izgalom, fesztiváldíj, továbbjutás, 3 arany, 1ezüst, 1 bronz minősítés a gyerekeknek, szakmai továbbképzés a csoportvezetőknek, jutalomelőadás mindenkinek: a 25., jubileumi területi gyerekbábos találkozó szűkszavú mérlege.

És a lényeg: a közösségben megélt varázslat, a tekintetekből sugárzó öröm, az életre keltett anyag színházának a katarzisa előadó és befogadó számára egyaránt. Ez a mindig időhöz és térhez kötött, a jelenlét szentségében megszülető csoda, ami negyedszázad óta ismétlődik Biatorbágyon, a művelődési központban. Előbb Koós Iván Kossuth-díjas báb- és díszlettervező   nevéhez és helyben a Nánási-házaspárhoz kötve, majd a művelődési központhoz és Néder Norberthez kapcsolva, de mindig komoly önkormányzati támogatással, s általában polgármesteri vagy alpolgármesteri (idén Nánási-Kézdy Tamás alpolgármester)  megnyitójával  indítva. Nálunk évente egyszer a találkozón jön létre a varázslat, s a csoportoknál pedig akár hétről hétre, foglalkozásról foglalkozásra is. A biatorbágyiaknak ez most egy továbbjutást jelentette, az országos megmérettetésen képviselhetik Pest megyét.

A cipciripjeink, akik most refis diákok és a Bodor-Molnár család ifjú tagjai, is hetente találkoznak iskolaidőben. Művészeti vezetőik, Tóth Kriszta és Néder Norbi bábosok, végtelen türelemmel, odafigyeléssel és kreativitással igyekeznek minden kis csoporttagból elővarázsolni a tündért, aki aztán megvalósítja a színpadon a csodát. Persze az idáig vezető út néha nem oly egyenes, de nagy öröm látni, hogy mekkora sikerélményt jelent a gyerekeknek ez a szereplés, amelyhez egy láthatatlan kötelék kapcsolja őket akkor is, amikor a „zsák bolhát” alig tudják egybeterelni az alkalmilag pedagógussá is váló bábosok.

A házigazdák mellett a vendégek is remekeltek a találkozón. Méltán lett a fesztivál fődíjasa, a vándorbáb őrzője egy esztendőre a kisiskolás Piskóta Bábcsoport Ócsáról, s kapott különdíjat a mindig különleges látással, megragadó jelképrendszerrel dolgozó, gimnazistákból álló feledi Meseláda Bábcsoport.  És dicséretes teljesítményt nyújtottak a budakeszi bábikások és az orgoványi szótekerők is, aki a Nemzeti Művelődési Intézet Bűvös bábos projektje révén születtek meg. A zsűri tagjai – Majoros Ágnes és Szluka Judit bábosok, Szentirmai László főisk.docens, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke –  most is komoly mérlegelés után döntöttek és igen részletesen elemezték a darabokat a csoportvezetők nagy örömére. A napot pedig az Álomzug Társulás Kocsonya királyfi című darabja koronázta meg zárásként.

Szádváriné Kiss Mária

Rajzpályázat, koncertek, író-olvasó találkozó, beszélgetések

A költészet napja ürügyén

Szebbnél szebb versillusztrációk zenével; versek gyerekek tolmácsolásában és zenekari koncerten; versek költőtől és énekes zeneszerzőtől, blues gitárostól, meg csak úgy is, ajándékba. Találomra egy-egy verssorüzenet, amit bárki magával vihetett, versportrék költőkről képben és szövegben. Vallomások a költészet, a vers ürügyén az Artterasz online podcastokban: ez volt címszavakban az idei művelődési központos költészetnapi program. Sokszínű, minden korosztályt megszólító, számtalan műfajt felsorakoztató, élménydús szombat délután és este pár nappal április 11-dike (József Attila születésnapja) után.

Pályázatunkra – amelyben József Attila Mama és Móra Ferenc A didergő király című verséhez kértük illusztrációk készítését – közel kétszáz alkotás érkezett. Minden biatorbágyi általános iskola és az óvoda küldött munkákat, sőt, más településről is részt vettek a pályázaton. Szakavatott és lelkes zsűri bírálta el az alkotásokat: Utcai Dávid festőművész, Kiss-Baranyiné Szilágyi Dóra és Gémes Anetta általános iskolai művésztanárok.

A pályamunkákból 17 alkotást kiemelten díjaztak. A pályaművek mély gondolatiságról, a történetek átéléséről tanúskodnak, kiragadva a történetek egy-egy részletét hol sok érzelemmel, hol sok humorral átszőve, a sok különböző technika meg a felkészítő pedagógusok munkáját dicsérte.

A jutalmakat a szervező Juhász Ferenc Művelődési Központ mellett az Andrész, a Kemenes, a La Veneta és a Nikoletta cukrászdák, valamint a biai Fair Play Papírbolt ajánlotta föl. Különdíjat és még további  jutalmakat adott át az eseményen Czipperer Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Nkft. és Pest Vármegyei Igazgatóság vezetője, aki a fővédnökséget és a megnyitó beszédet is elvállalta. Köszönjük!

A gyerekek a Garabonciás Együttes remek koncertjét kapták ráadás ajándékként, a kiváló muzsikusok a felnőtteket is megénekeltették. A programelemek előtt a felvezető verseket a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai tolmácsolták, akiket Koczor Viktória készített föl. Köszönjük!

Az este felnőtteknek szóló része Lackfi János író, költő, műfordító, tanár és Szirtes Edina Mókus énekes, zeneszerző, hegedűművész könnyed és egyben mélységeket megmozdító, lélekemelő előadásával kezdődött a nagyteremben. A Chaplin kávézóban pedig Éles Gábor koncertjét hallgathatták a Versek megzenésedése címmel, amelyben a szerző most első alkalommal adott elő kedvenc verseiből saját megzenésítésében. Köszönjük!

A JFMK online felületein pedig meghallgatható három biatorbágyi versbarát –  Éles Gábor, Darab Dénes balett- és fotóművész, Tihanyi Judit közgazdász, amatőr színész – költészetről, alkotásról szóló vallomása az Artterasz online podcastban. Az intézmény YouTube csatornáján megtekinthető a gyermekrajzpályázat összes alkotása, amelyek május 2. és 25. között a művelődési központ aulájában is kiállításra kerülnek.

S egy ilyen nap után, remélhetjük, hogy a népes hallgatóság azzal az üzenettel távozott, amivel Éles Gábor kedvenc verse zárul:

„Ákombákom
levelek a fákon.
Limb-lomb susogó,
alatta ül nagyapó.
Mellette élete párja,
néznek együtt föl a fára.
Fejük fölött a rigó
azt fütyüli: élni jó.”

SZKM

Tíz éves a Kendőlengetős varázskoncertek program

A Kokas-módszer tanítójaként már évek óta Kokas foglalkozásokat tartok az óvodás-iskolás korosztálynak, ez inspirálta tíz évvel ezelőtt, hogy Biatorbágyon is meghonosítsuk azt a különleges koncertfajtát, ami szintén Kokas Klára nevéhez fűződik: a Kendőlengetős koncerteket. Így kezdtük Pál Ildikóval 2014-ben a Kendőlengetős Varázskoncerteket. Azóta ez a koncert rendszeresen, kéthavonta megrendezésre kerül a Juhász Ferenc Művelődési Központban.

A koncert rendszeres szereplői a Pászti Miklós zeneiskola növendékei, akik lelkesen muzsikálnak a kisebb korosztálynak. Ide egészen 0 éves kortól várjuk a gyermekeket, hiszen minél korábban szeretnénk a zene örömét megismertetni velük: mert valljuk Kodály Zoltánnal, hogy „ az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése. Aki másként vélekedik, annyit el kell ismernie, hogy az első benyomások a legmaradandóbbak, már amit hatéves koráig hall a gyermek, sem irtható ki belőle később.”

A koncert különlegességét az adja, hogy a klasszikus zeneszámok után a hallgatóság nem tapssal, hanem kendőlengetéssel nyilvánítja ki tetszését. A kendők csendes suhogása segíti a zenei harmónia megőrzését, amit a zenészek a koncertterembe varázsolnak. Az ilyen jellegű koncerten a gyerekek szőnyegen ülve hallgathatják a muzsikát, vagy éppen önfeledten táncolhatnak a szülőkkel. A koncert fontos része, hogy a résztvevők új gyerekdalokat, népdalokat és mondókákat ismerhetnek meg a zeneszámok között, amiket utána otthon is fel tudnak eleveníteni.  

Kokas Klára empatikus, szeretetteli szellemiségével áthatott és a mi ötleteinkkel gazdagított Kendőlengetős Varázskoncertekre továbbra is szeretettel várjuk az érdeklődő gyermekeket és szüleiket.

A legközelebbi 10. évfordulós koncertünk 2024. március 23-án lesz a Juhász Ferenc Művelődési Központban.

Viola Noémi

Kokas tanító

A házasság hete biatorbágyi arcai

Beszélgetés az Ágoston-házaspárral

Hálaadó imával zárták, s “beszélgessék végig az életüket” – tanácsolták többek között a házasság hete idei biatorbágyi arcai, Szerdahelyi Andrea és Ágoston Péter. Ők az ötödik biatorbágyi házaspár, akik beszélnek saját kapcsolatukról a Juhász Ferenc Művelődési Központ házasság heti rendezvényén és az online nyilvánosság előtt.

Az Angliából, bő 20 éve civil kezdeményezésként indult mozgalomhoz Magyarország 2008-ban csatlakozott, a művelődési központ pedig mintegy 10 éve szervez programot, s öt éve beszélgetek – az országos mintát alapul véve –  egy-egy házaspárral, mint a Házasság hete biatorbágyi arcaival (időközben országos arcokat nem is választanak).  Az Ágoston-házaspár előtt Géczy Árpád és Nóra, Bolyki András és Eszter, Tollas Örs és Berni, valamint Köllő Attila és Joli volt a vendégem.

Ágoston Andrea és Péter őszintesége, néhol megmosolyogtató, máskor könnyekre fakasztó történetei nem hagyták lankadni a figyelmet február 13-án, Valentin napján és hamvazószerdán a Faluházban. A népes hallgatóság – köztük sok ismerősük – számára jócskán tartogattak újdonságot. A kérdésre, miként összegeznék, hogy miért is érdemes házasságban élni, két oldalt hangsúlyoztak ki. Egyrészt az emberi tényezőben a kommunikáció szükségességét, vagyis a párok „beszélgessék végig a házasságukat”, amikor jó dolgok történnek, azokat is mondják ki, s a nehézségek közepette emlékeztessék magukat azokra az időkre. Másrészt kiemelték, hogy „legyenek mindig hárman a házasságban!”. Mert megtapasztalták, „ha beengedik Istent a házasságukba, biztosan ott lesz velük, és segíteni fog a legnehezebb körülmények között is”.

Andi és Péter 26. éve kötötték össze az életüket, Andi patológus, Péter onkológus, hitvalló keresztények, aktív tagjai a torbágyi katolikus közösségnek. Négy saját gyermeket nevelnek, akik közül a legkisebb down-szindrómával született, s egyéves volt, amikor örökbe fogadtak két kiskamaszt…

A beszélgetésben vallanak a megélt, valós nehézségekről és örömökről, hitről, elköteleződésről és hűségről. Mindez meghallgatható a JFMK és a Völgyhíd televízió Youtube-csatornáján. Érdemes!

Szádváriné Kiss Mária

KÖLTÉSZETNAPI RAJZPÁLYÁZAT ÓVODÁSOKNAK ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

Illusztrációkat várunk

JÓZSEF ATTILA: Mama vagy MÓRA FERENC: A didergő király című verséhez

Az alkotásokat 2024. március 18. és 23. között kérjük leadni az intézmény információjában.

Kérjük, hogy a hátlapon szerepeljen az alkotó neve, a kép címe, a szülő/gondviselő elérhetősége!

A beküldött műveket elbíráljuk, díjazzuk, s április 13-án, a költészetnapi rendezvényünkön kiállítjuk.


További információ: Vadócz Zsuzsa 06-30-251-8707

Kiállítás, koncert, színház a magyar kultúra napja hetében a Faluházban

Január 22. 18.30 óra: Dimenziók – Gergely Réka, Gilly Tamás, Lelkes Márk és Márffy Sebestyén szobrászművészek kiállítása.

Január 22. 19.00 óra: Lovász Irén: Édesanyám sok szép szava című, előadással egybekötött koncertje.

Január 25. 19.00 óra: Füst a szemében – Cseh Tamás 80, Cseh Tamás élettörténete Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán több, mint 20 dal kíséretében.

Ünnepeljünk együtt!

Meseállomás facebook-csoport

Csatlakozzanak új, Meseállomás facebook-csoportunkhoz!

A Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ tíz éve indította el a Meseállomás sorozatát, amely a kezdetek óta a kisgyermekes (óvodásokat, kisiskolásokat nevelő) biatorbágyi családokat szólítja meg.

Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy a kisgyermekes szülők, tapasztalat szerint főként az anyukák, könnyebben megtalálják és elsőként értesüljenek a Meseállomás rendezvényeiről, valamint egy új ajándékkal készülünk a 2024-es évben.

A Meseállomásra hívogató kampányunk részletei alább található:

A 2024-es évben is több Meseállomás alkalmaihoz egész éves akciót kapcsoltunk. Az előadásokon ugyanis pecséteket lehet gyűjteni, amit a külön erre a célra készített és a jegyvásárláskor átadott Meseállomás gyűjtőszelvényre fogunk az előadás előtt minden gyermeknek lepecsételni. Ezt a szelvényt, a gyermek nevének ráírása után, nagy becsben tartani és megőrizni szükséges és a következő előadásra is elhozni (újat csak a készlet erejéig lehet kapni, s akkor már fogy a pecsételési lehetőség). Ha összegyűlt a megfelelő számú pecsét, a gyermek kap egy egyedi, Néder Janka képzőművész által tervezett színező füzetet.

Hogy hány pecsétet kell összegyűjteni? Azt a csoporton belüli bejegyzéseinkből megtudhatják!

Csatlakozzanak és értesüljenek a Meseállomással kapcsolatos legfrissebb információkról!

https://www.facebook.com/groups/752526920047133/