Mi történt a Szövőszakkörben az idén?

A Bábos Házban működő szövőszakkör harmadik éve remekül indult 2021 szeptemberében 12 fővel, akik között 3 új jelentkező is volt.

A szakkör első két éve a Covid járvány miatt csonka maradt, az online szakkör valamennyire működött, de igazán akkor jó a munka a szakkörben, ha személyesen tudjuk a kisebb-nagyobb problémákat megbeszélni, az újabb és újabb technikákat mindig a valóságban megmutatni, megtanulni, nem pedig leírásokból, esetleg képekről, videókról.

A 2021/2022 évben végig tudtunk személyesen találkozni, sokszor úgy, hogy szigorúan maszkban voltunk, hogy vigyázzunk egymásra.

A második félév elején további két új tag csatlakozott hozzánk.

A régi tagokkal folytattuk a megkezdett mintaszalagokat, illetve a kereten szőhető apróbb tárgyak szövését, az új tagokkal pedig a felvetéssel kezdtük el a szövési tanulmányokat.

Az alap-programon túl a tavasz sok új dolgot hozott.

Márciusban közösen meglátogattuk a Pesti Vigadóban Kósa Klára keramikusművész „Legszebb perceink . . .” című kiállítását, ahol az Ő 55 éves pályafutásának emblematikus tárgyain kívül, 55 művészbarát is bemutatkozott egy-egy tárggyal. Érdekes volt sokféle műalkotáson megfigyelni a kompozíciós megoldásokat, színösszeállításokat.

Áprilisban vendégünk volt Rekenei Ferenc „polihisztor” textiles, aki szabászmester, de szövőszéket is épít, természetesen sző is, és maga keveri és fonja fonalait és cérnáit szövött textíliáihoz.

Bemutatta a kártolást, azaz a textiles elemi szálak fonás előtti rendezését és keverését, majd a kézifonást és a rokkán való fonást és cérnázást is.

Csatlakozott hozzá néhány szakköri tagunk is, akik maguk is fonnak, így többen ki is próbálhatták a fonást, hiszen fonal és cérna nélkül nem tudnánk szőni, így nagyon fontos tudással gazdagodtunk.

Eközben csodás meglepetésben lett részünk, a szakkör számára két szőnyegszövőállványt vásárolhattunk, amelyek április 26-án meg is érkeztek!

Köszönjük a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központnak a lehetőséget és a segítséget, amelyet a munkatársaktól kaptunk a szövőállványok elhelyezéséhez.

Nagy lelkesedéssel elkészítettük a felvetéseket, s a továbbiakban elkezdjük a szövést a szövőállványokon is. Ehhez most közösen fogjuk megtervezni a szőnyegeket!

Ősztől folytatjuk az eddig megkezdett munkát, de szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt is!

Landgráf Katalin

a Szövő szakkör vezetője

Ünnepvárásunk

Szabó T. Anna:

Az ünnep azé aki várja

Aki magot szór ablakába
és gyertya vár az asztalán.
A várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?”

Minden ünnepre készülnünk kell, mert az „ünnep az élet rangja, felsőbb értelme.”
Mi is, a kultúra szolgálatában állók, készülünk rá: programokkal, hanggal, képpel, látvánnyal, hangulatteremtéssel. A karácsony előtti időszak különösen kiemelkedik számunkra (is), mert az „Advent a várakozás megszentelése.”

Idén kívül-belül karácsonyi díszbe öltöztetjük a Faluházat!

A város szívében lévő egykori “Mesevarázs” vasútállomás adventi kalendáriummá változik.  Ablakaiban fények gyúlnak ki naponta máshol, míg karácsony estére ragyog az egész épület.
Esténként, hat órakor pedig meg is szólal: egy-egy vidám vagy megható, esetleg elgondolkodtató vagy pusztán felvidító történet hallatszik  ablakából.

Jöjjenek, nézzék, hallgassák, fotózzák és küldjenek bátorító adventi üzeneteket! Keressék meg apró, mindennapi örömeiket, mert bizton segítenek még e világjárványos időkben is! És készüljünk együtt is  Szent Karácsony ünnepére! Mert hisszük, hogy „az ünnep azé, aki várja” és „a várók nem várnak hiába”.

Áldott ünnepvárást kívánok a magam és a Juhász Ferenc Művelődési Központ munkatársi közössége nevében:

Szádváriné Kiss Mária igazgató

Ovis tánc

Az óvodás korosztályt, az állatok és a mesék világába kalauzoljuk el, ahol alap mozgásformákat tudják játékos módon elsajátítani zenére. Forgások, keresztlépések, talajelemek (bukfenc, híd, fejállás, gurulás…). Énekes-táncos ritmusjátékok egyénileg és körben a Minyonok, unikornisok, szuperhősök és más meglepetés karakterek segítségével.

Folyamatosan lehet csatlakozni, várjuk szeretettel a a kis tipegő-topogó talpakat.

Szerdánként 16:15-17:00

Biatorbágy, Közösségi ház

Bővebb információ: Szalay Zsombor +36309354696

Bábos siker Lakitelken

“Egyszerűségében volt a nagyszerűsége”

A biatorbágyi cipciripek bábos sikere

A lakitelki kultúrpalotában egy hónap alatt kétszer is szerepelt a Juhász Ferenc Művelődési Központ Cip-cirip Bábcsoportja a Nemzeti Művelődési Intézet meghívására. Kis csapatunk a Kultúrházak éjjel-nappal program után az országos Bűvös Bábos szemlén vett részt a .

“Hogyan telt a gyermekkorom” című mesével, s mindkétszer óriási sikert aratott.

Ezt a mesét a nyári táborban dolgoztuk fel, és mutattuk be 22  gyermek közreműködésével. Akkor, ott minden díszletet, kelléket és bábot egy hét alatt a gyerekek készítettek el, a szövegeket, jeleneteket is ott helyben találtuk ki, osztottuk be, tanulták meg.

Most a csoport 7 fővel állt színpadra, mindössze három próbával. A gyerekek lelkesedése töretlen volt. Közösen alakítottuk ki, hogy ki mit mond, mit mozgat, zenél, énekel.
A legkisebb és először színpadra lépő 6 éves kislánytól a 14 éves kamasz fiúkig mindenki arról tett tanúbizonyságot, hogy rugalmasan kezelik a kihívásokat, az új feladatokat, kreativitásuknál  csak a lelkesedésük volt nagyobb, ami átsugárzott a fellépésen is, hiszen lendületesen pergett az előadás, a nézők szinte folyamatos kacagása kíséretében.

 A humor nagyon kényes dolog egy előadásban. Ha csak vicceskedünk, sokszor pont az ellenkezőjét érjük el és inkább kínos lesz, mint mulatságos a végeredmény. Gyerekelőadásoknál ez különösen nehéz műfaj.  A Cipciripek azonban, mivel mindent a megbeszéltek szerint, pontosan, precízen játszottak, emellett önfeledt lendülettel – na, ez volt az, amit a szakmai zsűri nagyra értékelt. “Egyszerűségében volt a nagyszerűsége és remekül szórakoztunk” – mondta Asbót Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója.
A 13 fellépő csoportból hármat emelt ki a zsűri, a Cip-cirip Bábcsoportot elsőként, oklevelet, kesztyűsbábokat és személyre szóló ajándékcsomagokat is kaptak a gyerekek.

Hazafelé a buszon, miután megettük a sütiket, pogácsákat és lelkesen mesélgettük egymásnak élményeinket, kártyáztunk és zenét hallgattunk, a hatéves a tizenegy éves ölében elaludt.  A tizennégy éves kamasz fiú pedig így nyilatkozott:

az ilyen klassz napokért érdemes a bábszakkörre járni”

A Cip-cirip  Bábcsoport legközelebb október 30-án 10.00-kor lép fel a Faluházban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tóth Kriszta

A FÜZES NÉPTÁNCEGYÜTTES PRÓBÁJA

A több mint harminc éve alapított, országos fesztiváldíjas felnőtt- és gyermektáncegyüttes célja a német nemzetiségi hagyományok ápolása. Az együttes várja a táncolni vágyó fiúkat és lányokat óvodáskortól felnőttkorig. A táncegyüttes vezetői: Szabó Julianna és Bunth Edina.

Időpont: Csütörtök 16.30–20.30

Infó: Wéber Ferencné (06 30 579 4767)
Weboldal: www.bift.hu

AZ IFJÚSÁGI FÚVÓSZENEKAR PRÓBÁJA

Az 1986-ban alakult együttes fő célja a német nemzetiségi hagyományok ápolása. Az egykori alapító tagok – akkor még gyerekek – adják az együttes gerincét. Vezetőjük 2000 óta Kaszás Sándor. A hagyományos német nemzetiségi dalok mellett műsorukban állandó jelleggel helyet kapnak mind komolyzenei, mind könnyűzenei darabok.

Időpont: Szerda 20.00–22.00

Infó: Wéber Ferencné (06 30 579 4767)
Weboldal: www.bift.hu.

BIATORBÁGYI FOTÓKLUB

A Biatorbágyi Fotóklub Egyesület olyan kulturális nonprofit szervezet, amelynek célja a Biatorbágyon és a város vonzáskörzetében élő, tevékenykedő, illetőleg a településhez más módon kötődő amatőr és hivatásos fotósok közös szervezetbe tömörítése, fotóművészeti tevékenységük támogatása, fejlesztése, a biatorbágyi kulturális élet gazdagítása. A klub tartalmas közösségi időtöltést kínál tagjainak, különleges vizuális élményt nyújt a képeikben gyönyörködőknek. Tagja lehet, aki hajlandó tenni azért, hogy fényképezőgépével az egyszerűen meglátható dolgokon túlit is megmutassa.

Időpont: minden 2. szerdán 18.00–21.00

Infó: Bozzai Attila (bfefoto@gmail.com)

Weblap: biatorbagyifotoklub.hu.

KEREKÍTŐ ZENÉS-TÁNCOS-MONDÓKÁS MÓKA 0–3 ÉVES KORIG

A kisbabák számára a világ édesanyjuk ölében kerekedik ki első ízben. Fűszerezzük meg ezt egy kevésnépzenével, népdallal, ölbeli játékkal, hangutánzóval, sétáltatókkal, höcögéssel- göcögéssel-kacagással, varázshangszerekkel, babás táncikálással! Kacagásillatú lélekfürdő Kerekítő Manó apró bábjelenetével. Az érzelmi biztonság és a kötődés erősítése a kodályi kisgyermekkori zenei nevelés jegyében.

Időpont: Hétfő 9.30

Infó: Kucsera Klári népijáték-, néptáncpedagógus, hagyományismeret-tanító, énekes, babamasszázs-oktató

E-mail: kucseraklara@t-online.hu
Telefon: 0620 4186689 (esti órák)
Weblap: www.kerekito.hu.

Szövőszakkör

A Szövőszakkörben a szövés legegyszerűbb eszközein, szövőkereten dolgozva a szövés egyik ősi technikájával a szőnyegszövéssel ismerkedhetnek meg a kezdő és haladó szövők. A találkozások alkalmával foglalkozunk az elméleti ismeretekkel is, így szó esik az alapanyagokról, a színekről, a tervezés alapfogalmairól, a mintázási lehetőségekről is. Mivel mindenki saját, hordozható szövőkeretén dolgozik, ideális esetben otthon is haladnak a szövéssel, a hétfői találkozásokon megbeszéljük a problémákat, az esetleges hibákat kijavítjuk és megbeszéljük az egyéni haladás következő lépéseit. A hétfői alkalmak lehetőséget adnak a közös érdeklődés nyomán kialakuló barátságok ápolására, a mindennapi örömök megosztására is. Nyári táborunkban pedig olyan dolgokat is kipróbálunk, amire a hétfői alkalmak nem elegendőek, a természetes anyagokkal való fonalfestést és a különleges szalagszövési technikákat is.


A csoport vezetője Landgráf Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, iparművész, tanár, a fóti Népművészeti Szakközépiskola alapítója, vezetője, számos tankönyv és szakkönyv, többek között a Nagy szövéskönyv szerzője.

Regisztrációs díj: 5000 Ft/hó

Helyszín: Bábosház

Időpont: hétfő 16.30 – 20.00 Két csoportban, heti váltásban találkozunk.

Info: 06 20 207 7995