Bábos siker Lakitelken

“Egyszerűségében volt a nagyszerűsége”

A biatorbágyi cipciripek bábos sikere

A lakitelki kultúrpalotában egy hónap alatt kétszer is szerepelt a Juhász Ferenc Művelődési Központ Cip-cirip Bábcsoportja a Nemzeti Művelődési Intézet meghívására. Kis csapatunk a Kultúrházak éjjel-nappal program után az országos Bűvös Bábos szemlén vett részt a .

“Hogyan telt a gyermekkorom” című mesével, s mindkétszer óriási sikert aratott.

Ezt a mesét a nyári táborban dolgoztuk fel, és mutattuk be 22  gyermek közreműködésével. Akkor, ott minden díszletet, kelléket és bábot egy hét alatt a gyerekek készítettek el, a szövegeket, jeleneteket is ott helyben találtuk ki, osztottuk be, tanulták meg.

Most a csoport 7 fővel állt színpadra, mindössze három próbával. A gyerekek lelkesedése töretlen volt. Közösen alakítottuk ki, hogy ki mit mond, mit mozgat, zenél, énekel.
A legkisebb és először színpadra lépő 6 éves kislánytól a 14 éves kamasz fiúkig mindenki arról tett tanúbizonyságot, hogy rugalmasan kezelik a kihívásokat, az új feladatokat, kreativitásuknál  csak a lelkesedésük volt nagyobb, ami átsugárzott a fellépésen is, hiszen lendületesen pergett az előadás, a nézők szinte folyamatos kacagása kíséretében.

 A humor nagyon kényes dolog egy előadásban. Ha csak vicceskedünk, sokszor pont az ellenkezőjét érjük el és inkább kínos lesz, mint mulatságos a végeredmény. Gyerekelőadásoknál ez különösen nehéz műfaj.  A Cipciripek azonban, mivel mindent a megbeszéltek szerint, pontosan, precízen játszottak, emellett önfeledt lendülettel – na, ez volt az, amit a szakmai zsűri nagyra értékelt. “Egyszerűségében volt a nagyszerűsége és remekül szórakoztunk” – mondta Asbót Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója.
A 13 fellépő csoportból hármat emelt ki a zsűri, a Cip-cirip Bábcsoportot elsőként, oklevelet, kesztyűsbábokat és személyre szóló ajándékcsomagokat is kaptak a gyerekek.

Hazafelé a buszon, miután megettük a sütiket, pogácsákat és lelkesen mesélgettük egymásnak élményeinket, kártyáztunk és zenét hallgattunk, a hatéves a tizenegy éves ölében elaludt.  A tizennégy éves kamasz fiú pedig így nyilatkozott:

az ilyen klassz napokért érdemes a bábszakkörre járni”

A Cip-cirip  Bábcsoport legközelebb október 30-án 10.00-kor lép fel a Faluházban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tóth Kriszta

A FÜZES NÉPTÁNCEGYÜTTES PRÓBÁJA

A több mint harminc éve alapított, országos fesztiváldíjas felnőtt- és gyermektáncegyüttes célja a német nemzetiségi hagyományok ápolása. Az együttes várja a táncolni vágyó fiúkat és lányokat óvodáskortól felnőttkorig. A táncegyüttes vezetői: Szabó Julianna és Bunth Edina.

Időpont: Csütörtök 16.30–20.30

Infó: Wéber Ferencné (06 30 579 4767)
Weboldal: www.bift.hu

AZ IFJÚSÁGI FÚVÓSZENEKAR PRÓBÁJA

Az 1986-ban alakult együttes fő célja a német nemzetiségi hagyományok ápolása. Az egykori alapító tagok – akkor még gyerekek – adják az együttes gerincét. Vezetőjük 2000 óta Kaszás Sándor. A hagyományos német nemzetiségi dalok mellett műsorukban állandó jelleggel helyet kapnak mind komolyzenei, mind könnyűzenei darabok.

Időpont: Szerda 20.00–22.00

Infó: Wéber Ferencné (06 30 579 4767)
Weboldal: www.bift.hu.

BIATORBÁGYI FOTÓKLUB

A Biatorbágyi Fotóklub Egyesület olyan kulturális nonprofit szervezet, amelynek célja a Biatorbágyon és a város vonzáskörzetében élő, tevékenykedő, illetőleg a településhez más módon kötődő amatőr és hivatásos fotósok közös szervezetbe tömörítése, fotóművészeti tevékenységük támogatása, fejlesztése, a biatorbágyi kulturális élet gazdagítása. A klub tartalmas közösségi időtöltést kínál tagjainak, különleges vizuális élményt nyújt a képeikben gyönyörködőknek. Tagja lehet, aki hajlandó tenni azért, hogy fényképezőgépével az egyszerűen meglátható dolgokon túlit is megmutassa.

Időpont: minden 2. szerdán 18.00–21.00

Infó: Bozzai Attila (bfefoto@gmail.com)

Weblap: biatorbagyifotoklub.hu.

KEREKÍTŐ ZENÉS-TÁNCOS-MONDÓKÁS MÓKA 0–3 ÉVES KORIG

A kisbabák számára a világ édesanyjuk ölében kerekedik ki első ízben. Fűszerezzük meg ezt egy kevésnépzenével, népdallal, ölbeli játékkal, hangutánzóval, sétáltatókkal, höcögéssel- göcögéssel-kacagással, varázshangszerekkel, babás táncikálással! Kacagásillatú lélekfürdő Kerekítő Manó apró bábjelenetével. Az érzelmi biztonság és a kötődés erősítése a kodályi kisgyermekkori zenei nevelés jegyében.

Időpont: Hétfő 9.30

Infó: Kucsera Klári népijáték-, néptáncpedagógus, hagyományismeret-tanító, énekes, babamasszázs-oktató

E-mail: kucseraklara@t-online.hu
Telefon: 0620 4186689 (esti órák)
Weblap: www.kerekito.hu.

Szövőszakkör

A Szövőszakkörben a szövés legegyszerűbb eszközein, szövőkereten dolgozva a szövés egyik ősi technikájával a szőnyegszövéssel ismerkedhetnek meg a kezdő és haladó szövők. A találkozások alkalmával foglalkozunk az elméleti ismeretekkel is, így szó esik az alapanyagokról, a színekről, a tervezés alapfogalmairól, a mintázási lehetőségekről is. Mivel mindenki saját, hordozható szövőkeretén dolgozik, ideális esetben otthon is haladnak a szövéssel, a hétfői találkozásokon megbeszéljük a problémákat, az esetleges hibákat kijavítjuk és megbeszéljük az egyéni haladás következő lépéseit. A hétfői alkalmak lehetőséget adnak a közös érdeklődés nyomán kialakuló barátságok ápolására, a mindennapi örömök megosztására is. Nyári táborunkban pedig olyan dolgokat is kipróbálunk, amire a hétfői alkalmak nem elegendőek, a természetes anyagokkal való fonalfestést és a különleges szalagszövési technikákat is.


A csoport vezetője Landgráf Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, iparművész, tanár, a fóti Népművészeti Szakközépiskola alapítója, vezetője, számos tankönyv és szakkönyv, többek között a Nagy szövéskönyv szerzője.

Regisztrációs díj: 5000 Ft/hó

Helyszín: Bábosház

Időpont: hétfő 16.30 – 20.00 Két csoportban, heti váltásban találkozunk.

Info: 06 20 207 7995

Szenior klub

A csoport olyan biatorbágyi aktív, nyitott 50+-osok, szeniorok számára jött létre, akik szeretnének barátkozni, aktív közösségi életet élni a való életben és most, a pandémia idején online is. Olyan tagok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a helyi és környékbeli szabadidős tevékenységek iránt, és online is követik ezeket.

Facebook-csoportunk nyílt, bárki csatlakozhat. Lehetőséget ad a tagok számára, hogy programokat ajánljanak egymásnak, valamint online kulturális tartalmakat és szeniorokat érintő információkat osszanak meg, közösségi életet éljenek. A csoportból új kezdeményezések indulhatnak el, szerveződhet akár egy tanfolyam vagy bármilyen program, amit csak a csoport szeretne!E célok megvalósulásának támogatása mellett igyekszünk olyan helyi lehetőségeket, szolgáltatásokat bemutatni, amelyek megkönnyítik, komfortosabbá teszik az életet az idősebb korosztály számára itt Biatorbágyon.

A csoport a pandémia előtt havi rendszerességgel találkozott a Faluházban a Szenior Akadémia előadásain, terveink szerint ez a pandémia után is így lesz, az egyéni igényekhez és a tervezett kirándulásokhoz, programokhoz igazodóan.

Helyszín: Faluház és a Szenior klub – Biatorbágy Facebook-csoport

Információ: Szolnoki Brigitta 06 30 337 4765

Facebook: https://www.facebook.com/groups/214061606450317