Busójárás 2023

A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás, amely a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodásából és dramatikus néphagyományából ered. Ezt a szokást a sokácok poklade néven is nevezik, ami a karnevál szó horvát megfelelője.

Bár a hagyomány eredetét helyben a törökök kiűzésével kapcsolják össze (miszerint a Mohács környékbeli mocsárvilágba elrejtőzött egykori lakosok maszkokba öltözve és zajt csapva űzték el a babonás törököket), a szokást a balkáni eredetű sokácok valószínűleg már úgy hozták magukkal betelepülésükkor, és az itt teljesedett ki mai formájára.

Mohácson farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A télűző fesztivál a „farsang farka” három napig, farsang vasárnapjától húshagyó keddig tart, amelynek csúcspontja a karnevál. A „műsor” fő elemei: a partraszállás, a jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása.
A partraszállás során a túlparti – ahogyan a helybéliek mondják – „Szigetből” (s Kismohácsról, amely Mohács város déli, belterületi része) eveznek át ladikokon a busók.
Ezután a jelmezesek a Kóló térről a főtérre vonulnak. Sötétedéskor, a farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátása után az egybegyűltek máglyagyújtással égetik el a telet jelképező koporsót és a főtéren körtáncokat járnak.

A busók


A busó, a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alak. A neves népművészek által faragott maszkok egyedi kivitelűek. A busó jellegzetes ruházata a bocskor, a csizma, a fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy, vagy több kolomp van felaggatva, valamint a vállon viselt tarisznya.
Jellegzetes kellékei a kereplő, a buzogány, a hosszú fakürt. Gyakori a díszesen kifestett mosósúlyok (praćak), a vízhordófa (obramenica), a „famatyi” és teknőben busó baba hordozása is.
A „szép busók” sokác népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró alakok.

A jankelék

jankele a mohácsi busójárás másik jelmezes alakja a busón kívül. A szerepe elsősorban az, hogy távol tartsák az utcán sétálókat a busóktól, főleg a gyerekeket. Jelmeze tulajdonképpen rongyokból áll, de a jankelénél még van egy zsák is, amely hagyományosan hamuval, liszttel, manapság inkább ronggyal vagy fűrészporral van megtöltve (de előfordul, hogy korommal, vagy valami keményebb tárggyal, pl. téglával, kővel, stb) és azzal páholja a nézőket: főként a lányokat, de régebben a haragosait is.

A busók többségükben busócsoportokba tömörülnek. Vannak ugyanakkor olyan busók is, akik egyedül, vagy kisebb alkalmi csoportosulásként csatlakoznak a felvonuláshoz.

A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít.

Idén a mohácsi busójárást 2023. február 16-21. között rendezik meg.

A népszokás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnap tartják meg. A busók február 19-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

A busójárás részletes programja az alábbi linken érhető el:

https://www.mohacsibusojaras.hu/

Forrás: wikipedia.org, mohacsibusojaras.hu

Advent 2022

“Add Istenem, hogy a világ kisimuljon és elcsendesedjen bennem és mindenkiben” – Pilinszky fohásza került elsőnek a faluházi jókívánság karácsonyfára.

Mindenkit várunk a város nappalijába, a Faluházba! Igazi vendégcsalogató, az otthon melegét idéző, beszélgetésre hívó teret alakítottunk ki. És a jókívánság karácsonyfánkra várjuk az ajándék-gondolatokat is!

Közösségi média felületeinken pedig naponta jelentkezünk adventi képeslapunkkal, rajta szívmelengető, tovább gondolható gondolatokkal.

Kövessenek bennünket!

Adventi álom mézeskalácsból 

Mézeskalácssütő verseny családoknak, munkahelyi és baráti közösségeknek.

Várjuk az otthoni mézeskalács alkotásokról készített képeket csapatnévvel ellátva a jfmkmezeskalacs@gmail.com e-mail címre 2022. december 11-ig.

December 12-17. között online szavazás a Facebookon: a legtöbb like-ot kapott csapat elnyeri a Közönség díjat, ami 1 db éves családi belépő (2 felnőtt + 2 gyermek) a JFMK 2023-as évi rendezvényeire.

Az első 3 helyezettet pedig szakavatott biatorbágyi cukrászokból álló zsűri választja ki.

A díjakat is a zsűrizők cukrászdái, az Andrész, a Kemenes és a La Veneta, biztosítja.

Valamint meglepetés ajándékkal készül Tarjáni István, Biatorbágy Város polgármestere!

Ünnepélyes eredményhirdetés: 2022. december 19., 16.00 óra
Helyszín: Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terme (Baross Gábor u. 1/a).
A díjakat a polgármester úr és a zsűri tagjai adják át.
(A nyertesek névsorát a JFMK Facebook-oldalán is megtalálják.)

NOVEMBERI PROGRAMSZEMEZGETŐ 2.

NOSZTALGIAVONAT A HŰVÖSVÖLGYBEN

Több év várakozás után novembertől ismét járnak gőzvontatású nosztalgiavonatok a Gyermekvasúton.

A 490,056 pályaszámú mozdony alapos felújítás után érkezett vissza Budapestre, a sikeres futópróbákat követően novemberben már forgalomba is állt nosztalgiakocsikból álló szerelvényével.

A gőzvontatású nosztalgiavonatok novemberben szombaton és vasárnap közlekednek, naponta kétszer indulnak a végállomásokról (Hűvösvölgyből 9:30-kor és 13:40-kor, Széchenyihegyről 11:18-kor és 15:15-kor).

MittelCinemaFest 2022 – XX. Közép-európai olasz filmfesztivál

Az olasz nyelv és kultúra szerelmesei még november 16-ig válogathatnak a fővárosban a Puskin és a Tabán mozi kínálatából.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 12 kortárs olasz filmet, köztük több fesztiválsikert nézhet meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Olyan alkotások mutatkoznak be, mint Paolo Virzì az idei Velencei Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott Szárazság című filmje Monica Belluccival a főszerepben, a szintén Velencében díjazott A hangyák ura és az ott közönségdíjat nyert Peremlét, vagy Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Cannes-i Filmfesztiválon versenyben debütált Nosztalgia.

Gospel koncert a bazilikában

Aki szereti a gospel kórusok hangzását, zenei világát, meghallgathatja az amerikai The Original Golden Voices of Gospel koncertjét november 17-én, 20 órakor a Budapesti Szent István Bazilikában

On-line jegyvásárlás: https://programturizmus.jegy.hu/event/search/program/list?q=The+original

A HALLGATÁS NAPJA november 19-20-án Budapesten a BMC-ben és a Magyar Zene Házában

A kortárs zene kedvelőit két napon át tíz koncert, három ősbemutató, számtalan művész és együttes várja.

On-line jegyvásárlás: https://programturizmus.jegy.hu/event/search/program/list?q=Hallgatas+napja+Concerto

A  Magyar Nemzeti Galériában január 15-ig látható a Vaszary-kiállítás.

A változatos stílusokban alkotó Vaszary János munkásságából a tárlaton látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát felölelik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

A kiállítást sok tárlatvezetés és családi program kíséri.

https://mng.hu/kiallitasok/vaszary-az-ismeretlen-ismeros/

Számtalan érdekességgel szolgál az Érden található Magyar Földrajzi Múzeum.
Állandó kiállításai megismertetik a nézőt a jeles magyar utazók munkásságával, a Kárpát-medence kutatásának történetével, valamint Érd múltjával és természeti értékeivel.

Háromdimenziós virtuális séta is várja az érdeklődőket. A virtuális séta során 27 információs pont segíti a tájékozódást.

https://foldrajzimuzeum.hu/

Német nemzetiségi gyűjtemény látható a biatorbágyi Brechtold Sváb Tájházban.
1946-ban a kitelepítési hullám a Biatorbágyon élő sváb lakosokat sem kímélte. 1946. február 25-én és 27-én a kényszerkitelepítésnek estek áldozatul.

Az ő emléküket is őrzi a tájház.
A gyűjtemény részét képező tárgyakat – bútorokat, használati tárgyakat, korhű ruhákat -, régi családi fényképeket a helyi lakosok adományozták a tájháznak.  A vitrinekben  régi iratok, dokumentumok láthatók.

https://bechtoldtajhaz.hu/

A karácsony klasszikus gyermekmeséje a Diótörő, amelyet most más felfogásban, új értelmezésben a RaM Színházban lehet megtekinteni Budapesten november 30-án és december 29-én és 30-án.

Előadják a  Sárközi Gyula Társulat tagjai, valamint a Madách Musical Tánc- és Színművészeti Iskola és Szakgimnázium növendékei

https://ramszinhaz.hu/2022/10/26/diotoro/

Kertmozi 2022

Közkívánatra újra indul Kertmozi sorozatunk!

Nyáron nyolc alkalommal szeretnénk meglepni kedves közönségünket.

Minden héten új filmmel, inni-és ropogtatnivalóval várunk Benneteket!

Részletekkel kapcsolatban kövessétek honlapunkat, illetve facebook oldalunkat!

Nyári táborok 2022

Táborok a Faluházban

Görkoris tábor: 2022.06.10.-06.27.

Érdeklődni lehet: Szabó Zoltán: 06 30 900 9832

Bábos tábor:
2022. 06.27. – 07.01.

Bábos Tábor a Nagy utca 31. alatt – avagy lassan újra itt a nyár…
A kötetlen, szabad játékok időszaka. A Bábos Ház udvarán három árnyas diófa és két gyermeklelkű fölnőtt várja a tanulásban kitikkadt pezsdülni vágyó kisdiákokat. Egy mese, egy hét és temérdek önfeledt móka, kóccal-boggal, síppal-dobbal, szárazon-vízen-levegőben, mely összeköti a régieket és az újakat.Várunk mindenkit szeretettel, aki már volt és aki még csak gondolkodik rajta!
Időpontja: 2022. 06.27. – 07.01. 8.00-16.00
Jelentkezés:alomzugtarsulas@gmail.com
Érdeklődés: +36205361197
Életkor: 6-14 éves korig

Gondolkodáskutató, logikai tábor:
2022.06.27.-07.01

Érdeklődni lehet: Molnárné Czeglédi Cecília: 06 20 354 7048

Angol tábor: 2022.07.04.-07.08.

Érdeklődni lehet: Surányi Gitta: 06 30 498 4198, 06 30 398 0414

Építs, fejlődj tábor:
Közösségi Ház

2022.07.25.-07.29.

Információ és jelentkezés: https://epitsfejlodj.hu/

Egyéb táborok Biatorbágyon

Élménytábor a könyvtárban:
2022. június 27- július 1.

Érdeklődni lehet:  konyvtar@biatv.hu  vagy  +36/70/507-5510

Süti tábor

Június 27-július 1.
Július 11. – július 15.
Augusztus 1. – 5.


Érdeklődni lehet
: Sz. Lipka Tímea: 06-30-824-4020

Erdei tábor

Július 4. – 8.
Augusztus 8. – 12.

Érdeklődni lehet: Sz. Lipka Tímea: 06-30-824-4020

Ünnepvárásunk

Szabó T. Anna:

Az ünnep azé aki várja

Aki magot szór ablakába
és gyertya vár az asztalán.
A várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?”

Minden ünnepre készülnünk kell, mert az „ünnep az élet rangja, felsőbb értelme.”
Mi is, a kultúra szolgálatában állók, készülünk rá: programokkal, hanggal, képpel, látvánnyal, hangulatteremtéssel. A karácsony előtti időszak különösen kiemelkedik számunkra (is), mert az „Advent a várakozás megszentelése.”

Idén kívül-belül karácsonyi díszbe öltöztetjük a Faluházat!

A város szívében lévő egykori “Mesevarázs” vasútállomás adventi kalendáriummá változik.  Ablakaiban fények gyúlnak ki naponta máshol, míg karácsony estére ragyog az egész épület.
Esténként, hat órakor pedig meg is szólal: egy-egy vidám vagy megható, esetleg elgondolkodtató vagy pusztán felvidító történet hallatszik  ablakából.

Jöjjenek, nézzék, hallgassák, fotózzák és küldjenek bátorító adventi üzeneteket! Keressék meg apró, mindennapi örömeiket, mert bizton segítenek még e világjárványos időkben is! És készüljünk együtt is  Szent Karácsony ünnepére! Mert hisszük, hogy „az ünnep azé, aki várja” és „a várók nem várnak hiába”.

Áldott ünnepvárást kívánok a magam és a Juhász Ferenc Művelődési Központ munkatársi közössége nevében:

Szádváriné Kiss Mária igazgató

KIPIKOPIK JÁTSZÓHÁZA

A játszóházba olyan 0–3 éves gyermekeket várunk a szüleikkel együtt játszani, akik nem járnak még rendszeresen gyerekközösségbe. A játszóház célja, hogy a gyermekek szocializációját támogassa; s kiváló lehetőség arra is, hogy a picinyek találkozhassanak a kortársaikkal. A részvétel térítésmentes, váltócipő szükséges mindenkinek.

Helyszín: Közösségi Ház

Időpont: HÉTFŐ–PÉNTEK 10.00–13.00 (pénteken 12.00 óráig)

A részvétel biatorbágyi lakcímkártyával térítésmentes, váltócipő szükséges mindenkinek.

Infó: Szikra Ágnes
Telefon: 06 30 337 4789
E-mail: szikraagi@gmail.com

KEREKÍTŐ MANÓTORNA 1–3 éves korig

Kerekítő Manó vidám bábjelenei megmozgatják a képzeletet, segítik a világ megismerését, megjelennek bennük az évszakok, a mindennapok és jeles napjaink. Átmozgató tornagyakorlatok, sétáltatók, dalok, mondókák, népi játékok, óriás ejtőernyős kislabdaszórás, tornaszeres játéktér várja a legkisebbeket. A foglalkozása pedagógiai, drámapedagógiai és művészeti elemek által is támogatja a közösséghez való szokást, a babák kapcsolatteremtő, empátiás készségének, önkifejező képességének a fejlődését, a kicsik érzelmi világának gazdagodását, biztonságérzetének növelését.

Időpont: Hétfő 10.10–10.50

Infó: Kucsera Klári népijáték-, néptáncpedagógus, hagyományismeret-tanító, énekes, babamasszázs-oktató
E-mail: kucseraklara@t-online.hu
Telefon: 0620 4186689 (esti órák)
Weblap: www.kerekito.hu.