Tíz éves a Kendőlengetős varázskoncertek program

A Kokas-módszer tanítójaként már évek óta Kokas foglalkozásokat tartok az óvodás-iskolás korosztálynak, ez inspirálta tíz évvel ezelőtt, hogy Biatorbágyon is meghonosítsuk azt a különleges koncertfajtát, ami szintén Kokas Klára nevéhez fűződik: a Kendőlengetős koncerteket. Így kezdtük Pál Ildikóval 2014-ben a Kendőlengetős Varázskoncerteket. Azóta ez a koncert rendszeresen, kéthavonta megrendezésre kerül a Juhász Ferenc Művelődési Központban.

A koncert rendszeres szereplői a Pászti Miklós zeneiskola növendékei, akik lelkesen muzsikálnak a kisebb korosztálynak. Ide egészen 0 éves kortól várjuk a gyermekeket, hiszen minél korábban szeretnénk a zene örömét megismertetni velük: mert valljuk Kodály Zoltánnal, hogy „ az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése. Aki másként vélekedik, annyit el kell ismernie, hogy az első benyomások a legmaradandóbbak, már amit hatéves koráig hall a gyermek, sem irtható ki belőle később.”

A koncert különlegességét az adja, hogy a klasszikus zeneszámok után a hallgatóság nem tapssal, hanem kendőlengetéssel nyilvánítja ki tetszését. A kendők csendes suhogása segíti a zenei harmónia megőrzését, amit a zenészek a koncertterembe varázsolnak. Az ilyen jellegű koncerten a gyerekek szőnyegen ülve hallgathatják a muzsikát, vagy éppen önfeledten táncolhatnak a szülőkkel. A koncert fontos része, hogy a résztvevők új gyerekdalokat, népdalokat és mondókákat ismerhetnek meg a zeneszámok között, amiket utána otthon is fel tudnak eleveníteni.  

Kokas Klára empatikus, szeretetteli szellemiségével áthatott és a mi ötleteinkkel gazdagított Kendőlengetős Varázskoncertekre továbbra is szeretettel várjuk az érdeklődő gyermekeket és szüleiket.

A legközelebbi 10. évfordulós koncertünk 2024. március 23-án lesz a Juhász Ferenc Művelődési Központban.

Viola Noémi

Kokas tanító

KÖLTÉSZETNAPI RAJZPÁLYÁZAT ÓVODÁSOKNAK ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

Illusztrációkat várunk

JÓZSEF ATTILA: Mama vagy MÓRA FERENC: A didergő király című verséhez

Az alkotásokat 2024. március 18. és 23. között kérjük leadni az intézmény információjában.

Kérjük, hogy a hátlapon szerepeljen az alkotó neve, a kép címe, a szülő/gondviselő elérhetősége!

A beküldött műveket elbíráljuk, díjazzuk, s április 13-án, a költészetnapi rendezvényünkön kiállítjuk.


További információ: Vadócz Zsuzsa 06-30-251-8707

„Csendes csodák” Versünnep teltházzal

Kipirult arcú, ünneplőbe öltözött apróságok és jólfésült kamaszok forgataga, óriási nyüzsgés. Örömteli üdvözlések itt is, ott is, meg a különféle művészeti területről jött szakavatott zsűritagok is ismerősként köszöntik egymást. Aztán feszült figyelem a versmondókra és a tolmácsolt szövegekre – már három helyszínen párhuzamosan. Majd felszabadult kavalkád ismét. És jóízű falatozás, amihez a muníciót régóta a helyi húsüzem önzetlen támogatása adja. Közben mozi mindenkinek, hogy a várakozás izgalmát csökkentse. Ezalatt a zsűri lázas tanakodása – nehéz a döntés, szépen felkészült, kifejező előadások sokaságából nagy felelősség rangsorolni. De még bátorságdíj is születik.  

Szülők, nagyszülők, babák mamákra kötve vagy babakocsiban, mert ünnepel a család, hogy színpadra állt a legifjabb vagy a legkomolyabb gyermek, a bátor tesó vagy a hős unoka. Versünnepre jöttek és maguk teremtettek ünnepet. A költőóriás, Juhász Ferenc szellemiségét idézte és a Mesevarázs pályaudvarát emlegette a polgármester, aki a  képviselőkkel együtt évek óta támogatja a térségi versmondó találkozót, hogy a szellemiség mellett az anyagi háttér is biztosítva legyen.

Az Élet él és élni akar, / Nem azért adott annyi szépet, / Hogy átvádoljanak most rajta / Véres s ostoba feneségek. (…) Őrzők, vigyázzatok a strázsán”  –  figyelmeztetett és hívott Ady soraival az egyik zsűritag. Móra Ferenc Apám című versét hozta ajándékba egy felkészítő tanár, saját életpéldáján bizonyítva a vers útját lélektől lélekig, és a versmondás helyét a legnehezebben, a búcsúzásban is.

Csendes csodák – így neveztük a kezdetekkor – lassan negyedszázada – s azóta

 minden évben megéljük,  hogy „Kis hópelyhek az örömök, / Szitáló, halk szirom-csodák./ Rajtuk át Isten szól:jövök.

Most, 2023-ban pedig mintha egyre erősebben vonzana bennünket e csoda. Csak remélni tudjuk, hogy a közös örömünk másokat is ösztönöz majd kézbe venni, magukon átszűrni és másoknak megmutatni egy-egy költeményt. S jövőre tán a biatorbágyi középiskolások is megtalálják  a biatorbágyi versünnepet, s megérintheti őket is a varázs. Meg mindenkit, aki akár csak betérő vendégként mártózik meg  e különleges hangulatban, ahol idén is bebizonyosodott, hogy a szenzációhajhász világunkban

A mindennap kicsiny csodái / Nagyobb és titkosabb csodák.”

Becsüljük meg minél többen!

Szádváriné Kiss Mária

Tökfaragó verseny 2023

A Juhász Ferenc Művelődési Központ idén is megrendezi Biatorbágy tökfaragó versenyét helyi családok számára.

Regisztráció: minden család (14 évnél nem idősebb) gyermekeik számára kérhet ingyen tököt a tokfaragas@jfmk.hu e-mail címen
– név, (csapatnév opcionálisan),
– gyermekek száma,
– elérhetőség megadásával
október 17-20. között.

Tökök kiosztása: október 27., 16-19 óráig, október 28., 9-11.30 óráig

Képek beküldése: október 30-november 2-án 16 óráig

Busójárás 2023

A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás, amely a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodásából és dramatikus néphagyományából ered. Ezt a szokást a sokácok poklade néven is nevezik, ami a karnevál szó horvát megfelelője.

Bár a hagyomány eredetét helyben a törökök kiűzésével kapcsolják össze (miszerint a Mohács környékbeli mocsárvilágba elrejtőzött egykori lakosok maszkokba öltözve és zajt csapva űzték el a babonás törököket), a szokást a balkáni eredetű sokácok valószínűleg már úgy hozták magukkal betelepülésükkor, és az itt teljesedett ki mai formájára.

Mohácson farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A télűző fesztivál a „farsang farka” három napig, farsang vasárnapjától húshagyó keddig tart, amelynek csúcspontja a karnevál. A „műsor” fő elemei: a partraszállás, a jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása.
A partraszállás során a túlparti – ahogyan a helybéliek mondják – „Szigetből” (s Kismohácsról, amely Mohács város déli, belterületi része) eveznek át ladikokon a busók.
Ezután a jelmezesek a Kóló térről a főtérre vonulnak. Sötétedéskor, a farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátása után az egybegyűltek máglyagyújtással égetik el a telet jelképező koporsót és a főtéren körtáncokat járnak.

A busók


A busó, a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alak. A neves népművészek által faragott maszkok egyedi kivitelűek. A busó jellegzetes ruházata a bocskor, a csizma, a fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy, vagy több kolomp van felaggatva, valamint a vállon viselt tarisznya.
Jellegzetes kellékei a kereplő, a buzogány, a hosszú fakürt. Gyakori a díszesen kifestett mosósúlyok (praćak), a vízhordófa (obramenica), a „famatyi” és teknőben busó baba hordozása is.
A „szép busók” sokác népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró alakok.

A jankelék

jankele a mohácsi busójárás másik jelmezes alakja a busón kívül. A szerepe elsősorban az, hogy távol tartsák az utcán sétálókat a busóktól, főleg a gyerekeket. Jelmeze tulajdonképpen rongyokból áll, de a jankelénél még van egy zsák is, amely hagyományosan hamuval, liszttel, manapság inkább ronggyal vagy fűrészporral van megtöltve (de előfordul, hogy korommal, vagy valami keményebb tárggyal, pl. téglával, kővel, stb) és azzal páholja a nézőket: főként a lányokat, de régebben a haragosait is.

A busók többségükben busócsoportokba tömörülnek. Vannak ugyanakkor olyan busók is, akik egyedül, vagy kisebb alkalmi csoportosulásként csatlakoznak a felvonuláshoz.

A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít.

Idén a mohácsi busójárást 2023. február 16-21. között rendezik meg.

A népszokás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnap tartják meg. A busók február 19-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

A busójárás részletes programja az alábbi linken érhető el:

https://www.mohacsibusojaras.hu/

Forrás: wikipedia.org, mohacsibusojaras.hu

Advent 2022

“Add Istenem, hogy a világ kisimuljon és elcsendesedjen bennem és mindenkiben” – Pilinszky fohásza került elsőnek a faluházi jókívánság karácsonyfára.

Mindenkit várunk a város nappalijába, a Faluházba! Igazi vendégcsalogató, az otthon melegét idéző, beszélgetésre hívó teret alakítottunk ki. És a jókívánság karácsonyfánkra várjuk az ajándék-gondolatokat is!

Közösségi média felületeinken pedig naponta jelentkezünk adventi képeslapunkkal, rajta szívmelengető, tovább gondolható gondolatokkal.

Kövessenek bennünket!

Adventi álom mézeskalácsból 

Mézeskalácssütő verseny családoknak, munkahelyi és baráti közösségeknek.

Várjuk az otthoni mézeskalács alkotásokról készített képeket csapatnévvel ellátva a jfmkmezeskalacs@gmail.com e-mail címre 2022. december 11-ig.

December 12-17. között online szavazás a Facebookon: a legtöbb like-ot kapott csapat elnyeri a Közönség díjat, ami 1 db éves családi belépő (2 felnőtt + 2 gyermek) a JFMK 2023-as évi rendezvényeire.

Az első 3 helyezettet pedig szakavatott biatorbágyi cukrászokból álló zsűri választja ki.

A díjakat is a zsűrizők cukrászdái, az Andrész, a Kemenes és a La Veneta, biztosítja.

Valamint meglepetés ajándékkal készül Tarjáni István, Biatorbágy Város polgármestere!

Ünnepélyes eredményhirdetés: 2022. december 19., 16.00 óra
Helyszín: Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terme (Baross Gábor u. 1/a).
A díjakat a polgármester úr és a zsűri tagjai adják át.
(A nyertesek névsorát a JFMK Facebook-oldalán is megtalálják.)

NOVEMBERI PROGRAMSZEMEZGETŐ 2.

NOSZTALGIAVONAT A HŰVÖSVÖLGYBEN

Több év várakozás után novembertől ismét járnak gőzvontatású nosztalgiavonatok a Gyermekvasúton.

A 490,056 pályaszámú mozdony alapos felújítás után érkezett vissza Budapestre, a sikeres futópróbákat követően novemberben már forgalomba is állt nosztalgiakocsikból álló szerelvényével.

A gőzvontatású nosztalgiavonatok novemberben szombaton és vasárnap közlekednek, naponta kétszer indulnak a végállomásokról (Hűvösvölgyből 9:30-kor és 13:40-kor, Széchenyihegyről 11:18-kor és 15:15-kor).

MittelCinemaFest 2022 – XX. Közép-európai olasz filmfesztivál

Az olasz nyelv és kultúra szerelmesei még november 16-ig válogathatnak a fővárosban a Puskin és a Tabán mozi kínálatából.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 12 kortárs olasz filmet, köztük több fesztiválsikert nézhet meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Olyan alkotások mutatkoznak be, mint Paolo Virzì az idei Velencei Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott Szárazság című filmje Monica Belluccival a főszerepben, a szintén Velencében díjazott A hangyák ura és az ott közönségdíjat nyert Peremlét, vagy Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Cannes-i Filmfesztiválon versenyben debütált Nosztalgia.

Gospel koncert a bazilikában

Aki szereti a gospel kórusok hangzását, zenei világát, meghallgathatja az amerikai The Original Golden Voices of Gospel koncertjét november 17-én, 20 órakor a Budapesti Szent István Bazilikában

On-line jegyvásárlás: https://programturizmus.jegy.hu/event/search/program/list?q=The+original

A HALLGATÁS NAPJA november 19-20-án Budapesten a BMC-ben és a Magyar Zene Házában

A kortárs zene kedvelőit két napon át tíz koncert, három ősbemutató, számtalan művész és együttes várja.

On-line jegyvásárlás: https://programturizmus.jegy.hu/event/search/program/list?q=Hallgatas+napja+Concerto

A  Magyar Nemzeti Galériában január 15-ig látható a Vaszary-kiállítás.

A változatos stílusokban alkotó Vaszary János munkásságából a tárlaton látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát felölelik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

A kiállítást sok tárlatvezetés és családi program kíséri.

https://mng.hu/kiallitasok/vaszary-az-ismeretlen-ismeros/

Számtalan érdekességgel szolgál az Érden található Magyar Földrajzi Múzeum.
Állandó kiállításai megismertetik a nézőt a jeles magyar utazók munkásságával, a Kárpát-medence kutatásának történetével, valamint Érd múltjával és természeti értékeivel.

Háromdimenziós virtuális séta is várja az érdeklődőket. A virtuális séta során 27 információs pont segíti a tájékozódást.

https://foldrajzimuzeum.hu/

Német nemzetiségi gyűjtemény látható a biatorbágyi Brechtold Sváb Tájházban.
1946-ban a kitelepítési hullám a Biatorbágyon élő sváb lakosokat sem kímélte. 1946. február 25-én és 27-én a kényszerkitelepítésnek estek áldozatul.

Az ő emléküket is őrzi a tájház.
A gyűjtemény részét képező tárgyakat – bútorokat, használati tárgyakat, korhű ruhákat -, régi családi fényképeket a helyi lakosok adományozták a tájháznak.  A vitrinekben  régi iratok, dokumentumok láthatók.

https://bechtoldtajhaz.hu/

A karácsony klasszikus gyermekmeséje a Diótörő, amelyet most más felfogásban, új értelmezésben a RaM Színházban lehet megtekinteni Budapesten november 30-án és december 29-én és 30-án.

Előadják a  Sárközi Gyula Társulat tagjai, valamint a Madách Musical Tánc- és Színművészeti Iskola és Szakgimnázium növendékei

https://ramszinhaz.hu/2022/10/26/diotoro/

Kertmozi 2022

Közkívánatra újra indul Kertmozi sorozatunk!

Nyáron nyolc alkalommal szeretnénk meglepni kedves közönségünket.

Minden héten új filmmel, inni-és ropogtatnivalóval várunk Benneteket!

Részletekkel kapcsolatban kövessétek honlapunkat, illetve facebook oldalunkat!