KIPIKOPIK JÁTSZÓHÁZA

A játszóházba olyan 0–3 éves gyermekeket várunk a szüleikkel együtt játszani, akik nem járnak még rendszeresen gyerekközösségbe. A játszóház célja, hogy a gyermekek szocializációját támogassa; s kiváló lehetőség arra is, hogy a picinyek találkozhassanak a kortársaikkal. A részvétel térítésmentes, váltócipő szükséges mindenkinek.

Helyszín: Közösségi Ház

Időpont: HÉTFŐ–PÉNTEK 10.00–13.00

Infó: Biatorbágyi Családsegítő Szolgálat, Szikra Ágnes
Telefon: 06 20 937 6200
E-mail: szikraagi@gmail.com

DAJKAMESÉK

Zenés-mesés foglalkozás a legkisebbeknek (0–4év)

A gyerekek az érzelmeken keresztül értik meg leginkább a világot, a foglalkozások a mesék birodalmába kalauzolják őket, hogy a zene varázslatos erejével ismerhessék meg azt. Az anyukák biztonságot jelentő öléből fokozatosan egyre bátrabbak lehetnek, és a hagyományos babaringató játékok mellett mókás állatokkal és érdekes történetekkel tölthetik az időt.
A varázslatos óriás mesekönyv és bábfigurák könnyen teremtenek vidám légkört, és észrevétlenül fejlesztik a beszédkészséget, a ritmusérzéket, a mozgáskultúrát, a fantáziát, valamint erősítik az anya–gyermek közti kötődést, mindazt, amire a kisgyermekeknek igazán szükségük van.

Időpont: Csütörtök 10.00–10.45

Infó: Poppre Ádám
Telefon: 06 20 431 1968
E-mail: kapcsolat@levaipoppre.hu)
Facebook: facebook.com/dajkamesek.

KEREKÍTŐ MANÓTORNA 1–3 éves korig

Kerekítő Manó vidám bábjelenei megmozgatják a képzeletet, segítik a világ megismerését, megjelennek bennük az évszakok, a mindennapok és jeles napjaink. Átmozgató tornagyakorlatok, sétáltatók, dalok, mondókák, népi játékok, óriás ejtőernyős kislabdaszórás, tornaszeres játéktér várja a legkisebbeket. A foglalkozása pedagógiai, drámapedagógiai és művészeti elemek által is támogatja a közösséghez való szokást, a babák kapcsolatteremtő, empátiás készségének, önkifejező képességének a fejlődését, a kicsik érzelmi világának gazdagodását, biztonságérzetének növelését.

Időpont: Hétfő 10.00–10.45

Infó: Kucsera Klári népijáték-, néptáncpedagógus, hagyományismeret-tanító, énekes, babamasszázs-oktató
E-mail: kucseraklara@t-online.hu
Telefon: 0620 4186689 (esti órák)
Weblap: www.kerekito.hu.

KEREKÍTŐ ZENÉS-TÁNCOS-MONDÓKÁS MÓKA 0–3 ÉVES KORIG

A kisbabák számára a világ édesanyjuk ölében kerekedik ki első ízben. Fűszerezzük meg ezt egy kevésnépzenével, népdallal, ölbeli játékkal, hangutánzóval, sétáltatókkal, höcögéssel- göcögéssel-kacagással, varázshangszerekkel, babás táncikálással! Kacagásillatú lélekfürdő Kerekítő Manó apró bábjelenetével. Az érzelmi biztonság és a kötődés erősítése a kodályi kisgyermekkori zenei nevelés jegyében.

Időpont: Hétfő 9.30

Infó: Kucsera Klári népijáték-, néptáncpedagógus, hagyományismeret-tanító, énekes, babamasszázs-oktató

E-mail: kucseraklara@t-online.hu
Telefon: 0620 4186689 (esti órák)
Weblap: www.kerekito.hu.

Gyerekségek

Sokan emlékezhetünk még műsoraira a Magyar Televízió Családi kör adásaiból. Több szempontból is feldolgozott esettanulmányai szülők sokaságát tanították a gyermekek nevelése során felmerülő problémák jó megoldásaira, s kedves, megnyugtató lénye, hangja bizalmat ébresztett a nézőben a mondanivaló elfogadására. Számos könyve pedig a felnőttkor életvitelével, párkapcsolati problémáival kapcsolatban adott tanácsot. Nemrég még köztünk volt, élete utolsó évéig még főiskolai tanárként dolgozott a Szolnoki Főiskolán s professzor emeritusként a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán.

10 évvel ezelőtt, 2011. március 10-én, 75 éves korában hunyt el RANSCHBURG JENŐ pszichológus, a pszichológiai tudományok kandidátusa.

1935-ben született Budapesten. 1964-ben végezte az ELTE bölcsészkarának pszichológia-magyar szakát, s itt lett a pszichológiai tanszék adjunktusa, majd docense. Fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia volt. Fontos volt számára a tudományos ismeretterjesztés is, számos cikket írt napilapokban, népszerű folyóiratokban. Mindig arra törekedett, hogy mondanivalóját tisztán, közérthetően fogalmazza meg. Aktív közéleti szerepet vállalt. Számtalan gyermek- és családpszichológiai könyv szerzője, több neves díj birtokosa volt. De írt gyermekverseket is. Kritikusai szerint kiváló költő volt. Versei a Piros tinta című antológiában és a Gyerekségek című önálló kötetben jelentek meg.

A gyermekek védelme érdekében folytatott tevékenységéért 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjével tüntették ki. 2006-ban Budapest díszpolgára lett, 2009-ben Prima Primissima-díjat kapott, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át.

Így írt a szülő-gyermek kapcsolatról:

Használj ki minden percet, amit gyermekeddel tölthetsz, és ha bosszús, vagy fáradt vagy, arra gondolj, a vele töltött idő a legértékesebb. Ezekből a pillanatokból táplálkozik a kapcsolatotok és később az emlékeitek is.”

DONÁSZY MAGDA

A korábbi évtizedek óvodai, iskolai ünnepségei nem múlhattak el egy-egy versének elszavalása nélkül, s egy-egy története diafilmen is szórakoztatta a gyermekeket.

110 éve, 1911. március 15-én Szombathelyen született DONÁSZY MAGDA író, költő.

Forrás: gyermekirodalom.hu

Tehetsége már iskolai évei alatt megmutatkozott: iskolai és országos versenyeket nyert, meghatározó tagja volt az iskolai diák önképző körnek. A II. világháború után a családjával Budapestre költözött. 1954 és 1955 között – immár négygyermekes édesanyaként – a Hungarotex óvodájában óvónőként dolgozott. Első könyve a Jelmezbál az óvodában. 1957-től szabadfoglalkozású író lett. Éveken keresztül a Magyar Rádió munkatársa is volt óvodások számára készített műsorok szerzőjeként. Az 1960-as évektől kezdve számos gyermekkönyve jelent meg (Arany ABC, Állatos ABC, A mókus és a szarka, Makkos, Csóri, Hosszúláb, Zsóka óvodája, Zsóka új óvodában, Madaras karácsonyfa). 1970-től további könyvei jelentek meg (Táltosmackó, Csálé Kati, Cserebere Csóri). Verseit diafilmeken is feldolgozták (Első nap az óvodában, Tapsi és a villanyrendőr).

Verseit megzenésítették, könyveit több nyelvre lefordították. A Magyar Rádiónak gyermekszínjátékokat és gyermekoperákat írt (A kiskakas gyémánt fél krajcárja, Az aranyszőrű bárány).
1988. július 13-án hunyt el Budapesten.

Borítókép: @ranschburgjeno/Facebook)