Biatorbágyi Székely Kulturális Egyesület

Helyszín: JFMK

Időpont: a hónap 3. PÉNTEKJÉN 18:00-19:00

A hagyományőrzés, az emberi kapcsolatok ápolása és fenntartása, az ifjúság hagyománytisztelő-, őrző felnevelésében való részvétel.

A székely nép történelme oly sok értéket teremtett a népművészet, irodalom, tudomány terén, ami büszkeséggel töltheti el mindazokat, akik székelynek vallják magukat. Ennek a kulturális örökségnek a feltárása, fenntartása, ápolása, a világgal történő megismertetése, valamint emellett továbbfejlesztése.

Számunkra fontos, hogy a Székelyföldön élő, és a 20. század viharai által szétszórt, bárhol élő székelyek között a földrajzi távolságok ellenére is fenntartsuk az összetartozás, a székely öntudat érzését.

A magát székelynek tekintőket, vagy a székelység felé érdeklődéssel fordulókat megismertesse a hagyományokkal, azok tiszteletére és ápolására nevelje őket, e célú kezdeményezéseiket támogassa.

E gondolatok alapján alakult meg 1999-ben az Egyesület a Biatorbágyon élő Erdélyből elszármazott és települtekből. 2017-ben jelenleg a tagság létszáma 76 fő, melynek kor eloszlása változó. (Legidősebb tagunk Zita néni, ő bizony már 93 éves, legfiatalabb 14 éves.)

Igyekszünk növelni taglétszámunkat azokkal a programokkal, amelyeken meg tudjuk mutatni azokat a szokásokat, hagyományokat, hogy felkeltsük az érdeklődésüket, hogy csatlakozzanak hozzánk.

2012-ben új vezetőség vette át az irányítást, és megpróbáltuk újjászervezni a kissé eltompult, ellustult Egyesület életét.

Az Egyesület célja, hogy még több taggal bővítsük létszámunkat, jobban és erősebben ápoljuk a kapcsolatainkat a Magyarországon belül működő és a határon túli szervezetekkel.

Információ: László Ferenc (06 70 504 9987)

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!