ADVENTI KIÁLLÍTÁS

Helyszín: JFMK

Időpont: December 7., 17:00 – Január 12., 18:00

Zsigmond Zsuzsa szövő, Népi Iparművész és Zombori László fazekas, Népi Iparművész kiállítása.

Zsigmond Zsuzsa: Szövő Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, népi játszóház vezető.

1997-ben kezdett el kézi szövéssel foglalkozni, miután Gyógynövény Szakon kertészmérnöki oklevelet szerzett. Elsősorban a vászonszövés felé fordult, de esetileg más szőttest is készít kizárólag természetes alapanyagú fonalakból, főleg pamutból és lenből, díszítésként néha kendert is használ, illetve gyapjúfonallal is sző. Munkái döntően a magyar nyelvterület szőtteseinek motívumvilágából táplálkoznak, de vannak saját tervezésűek is. Elsősorban terítőket, kendőket, babahordozót, zsákocskákat, függönyöket, ritkábban tarisznyákat, ágytakarókat készít. 2017. márciusáig több mint 40 darab, Hagyományok Háza által minősített (zsűrizett), Páva védjegyes magyar kézműves terméke van hagyományos és modern stílusban egyaránt. 2017-ben teljes termékkörére elnyerte a Duna-Ipoly Nemzeti Park védjegyét. Hat gyermek édesanyja, Pesthidegkúton él és alkot. Elismerései: XIV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat – Bronz Oklevél (2014), XX. Országos Szőttespályázat – III. díj (2014), XVI. Élő Népművészet Kiállítás – Bronz oklevél (2015), XV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat – Bronz Oklevél (2016),

Zombori László: Népi Iparművész, fazekasmester, Zsámbékon saját műhelyében dolgozik.

Több évtizedes szakmai és oktatói munka áll mögötte, sok hazai kiállításon találkozhattunk munkáival (Budapest, Szentendre, Ócsa, Dunaújváros, Budaörs, Fonyód, stb.).

Nagy szerepet vállal a határon túli fazekasok képzésében, vizsgáztatásában a Vajdaságban, emellett 20 éve tanít a budapesti Kézműipari  Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolában.

„A kerámiaszakma (fazekasság) feladata a hagyományőrzés, a múltbeli emlékek, formák életben tartása, közvetítése, ápolása, továbbfejlesztése, értékelése. Az új létrehozása, sajátos formavilág, díszítmények előállítása, fontos és elidegeníthetetlen joga minden alkotónak, de kötelessége látni is a formailag, esztétikailag helyes irányt. E nehéz feladat megoldásához sok tapasztalat, évtizedes-évezredes emlékek megemésztése, feldolgozása és ez által a kitapintott HIÁNY biztos ismerete szükséges (…)”

A kiállítás 2018. január 12-ig, hétköznapokon 10.00-18.00 óráig látogatható.

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!

Kapcsolódó bejegyzések