A CEREDI MŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR KIÁLLÍTÁSA

A Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ éves kiállítási terve összeállításkor előtérbe helyezi a Biatorbágyon élő, illetve a településhez kötődő alkotók, civil szervezetek tárlatainak megszervezését. Figyelmet fordít arra is, hogy a bemutatók kapcsolódni tudjanak országos művészeti rendezvény-sorozatokhoz is.

Az intézmény ebben az évben a MAGYAR FESTÉSZET NAPJA alkalmából rendezte meg a biatorbágyi MODINA EGYESÜLET által delegált CEREDI MŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR csoportos kiállítását.

A tábort CENE gál ISTVÁN festőművész mutatja be:

„23 évvel ezelőtt egy baráti látogatás a ceredi műtermemben hozta azt az ötletet, hogy valahogyan a fiatalokkal meg kellene ismertetni az olajfestés rejtelmeit. Szabó Gábor, Stemler Mihály, Ferencz Zsuzsa és én órákig beszélgettünk a közös festés mellett. Így indult 1998-ban az a képzőművészeti klub Budapesten, amely máig tart.

A „Vízöntő Pinceklubba” érkező fiatalokkal az éves munka után szerveztük meg az első nyári alkotótábort 16 fő részvételével, mely még egy hetes volt a Csengettyűs Vendégházban. A mostoha körülményeinket a lelkesedés legyőzte, hiszen akkor még Tajti Laci asztalosműhelyében festettünk. Hamar kiderült, hogy a hét nap az alkotásra kevés, ezért a tábor időtartama a következő évtől 10 naposra bővült. De bővültek a lehetőségink is a létszámmal együtt. A festés mellett kézműves-foglalkozásokon lehetett részt venni (korongozás, üvegfestés, bőrdíszművesség, fafaragás, gyöngyfűzés, könyvkötés, batikolás stb.).

A második és harmadik táborban már nagyobb helyre volt szükségünk, így kaptuk meg a régi szolgáltatóház felső termeit. Itt már kényelmesebben elfértünk, de még mindig elég nehéz körülmények között. A negyedik tábortól már egyértelműen látszott, hogy ott sem férünk el a folyamatosan bővülő létszám miatt. A Ceredi Önkormányzat támogatásával megkaptuk a „Faluházat”, mely állandó helyünk lett a következő években.
Idővel hírünk távolodott Ceredtől, így el kellett dönteni, hogy szakosodunk, vagyis csak fiatalokkal foglalkozunk, vagy nyitottá válunk és kortól, előképzettségtől függetlenül befogadunk mindenkit. Az utóbbit választottuk, és nem szabtunk határokat. Máig az egyetlen olyan nyári alkotótábor vagyunk az országban, ahová a kezdő és professzionális alkotó egyaránt jöhet.
Itt el lehet kezdeni a festés alapjait akkor is, ha valaki soha még ecsetet nem fogott a kezében, csak bátortalan vágy volt a lelkében eziránt. A sok visszajáró alkotó bizonyítja, hogy jól döntöttük és szinte már művészeti közösségként működünk, mindig újabbakat befogadva. Az alkotás nem kegy egy szűk réteg számára, hanem lehetőség mindenkié. Megélni a teremtés, a tanulás, a hely és a közös együttlét örömét. Az „örömfestés” – talán lehet így nevezni – határtalan lett, hiszen jöttek/jönnek Ceredre Olaszországból, Angliából, Németországból, Vajdaságból és egyre többen a Felvidékről a nyitott határoknak köszönhetően. A több mint két évtized alatt nagyon sok egyéni és csoportos kiállításunk volt. 2005-ben Hollandiában mutatkozhatott be a tábor.

Szerveztünk magunknak év közben közös programokat, így látogattunk kiállításokat Budapesten, Bécsben, Barcelonában. 2015-ben eljutottunk odáig, hogy olyan sokan voltunk (összesen 46 fő alkotott rövidebb-hosszabb ideig), hogy kinőttük Cered adta lehető-ségeinket, így felmerült a dupla, majd a következő években a tripla tábor ötlete. Görögországba Korfu szigetén plain air tengerfestő, Mátraterenyén tematikus, Cereden hagyományos nagy, vagyis az elmúlt 23 év alatt összesen 31 tábort szerveztünk.
Bátran kimondhatjuk, hogy hírünk országos lett.

Cene gál István, a tábor vezetője

Cene gál Istvánról:

1969-ben született Salgótarjánban, Cereden él családjával. Rajztanulmányokat Iványi Ödön majd Földi Péter irányítása alatt folytatott. Művészettörténetet hallgatott dr. Végvári Lajos professzornál a Miskolci Bölcsész Egyesületben. Diplomáját a DOTE EÜ Főiskolai Karán szerezte. Tagja a Magyar Festők Társaságának. Tanulmányúton járt Párizsban, Rómában, Dublinban, Amszterdamban. 2009-ben Nógrád Megyei Prima díjas lett képzőművészet kategó-riában. 2015-ben „European Art Star” díjat kapott Brüsszelben.

Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…” – írta Babits Örökkék ég a felhők mögött című versében, s ez a verssor szerepel a FESTÉSZET NAPJA kiáltványában, amely napot 2002 óta évente, október 18-án ünnepeljük. Ez a nap Szent Lukács névnapja, aki évszázadok óta a festők védőszentje, s ma a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe!

A kiállítás megtekinthető 2021. november 8-ig hétköznapokon 10-től 20, szombaton 8-tól 12 óráig, illetve a rendezvények idején 20 óráig. Megtekintése előtt időpont-egyeztetés javasolt: 23-310-636.

A kiállítás november 8-án selyemfestéssel zárul, melyre előzetesen tudnak regisztrálni az alábbi hivatkozásra kattintva:

Hívj meg másokat is! Ajánld ismerőseidnek!