Bemutatkozás

3

 

Szolgáltatás és közösségépítés – Bemutatkozik a Juhász Ferenc Művelődési Központ

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – Tamási Áron szállóigévé lett sorával köszöntjük a kedves látogatót.
Intézményünk fontosnak tartja, hogy a városban lakók és az idelátogatók megtapasztalják rendezvényeinken, szolgáltatásainkban az otthonlét jelentőségét. A hely szelleme, a genius loci ugyanis nagymértékben befolyásolja közérzetünket, a kapcsolatok, cselekvések, a hagyományok összessége, a kultúra és művelődés népességmegtartó erő lehet minden településen.
Az egykori vasútállomásból művelődési házzá, Faluházzá, majd Juhász Ferenc Művelődési Központtá alakított és kibővített impozáns épületegyüttes, a torbágyi településrészen lévő hangulatos Közösségi Ház a közművelődés elsődleges színtere Biatorbágyon. Az intézmény a híd szerepét fölvállalva kívánja összekapcsolni a település gazdag hagyománykincsét a jelenkor értékeivel, miközben a változó környezetben folyamatosan hatékony, magas színvonalú, értéket teremtő munkát végez.
Ebből, a rendkívül színes, sokrétű szolgáltatásrendszerből és a közösségépítés nálunk működő különféle formáiból kívánunk ízelítőt adni annak reményében, hogy még többen felkeresik majd intézményünket.

Szádváriné Kiss Mária igazgató

 

Hagyomány és modernitás

img_6414Biatorbágy Önkormányzata 1992-ben alapította közművelődési intézményét, amely jelenleg a városban három egymástól néhány kilométerre lévő telephelyen működik. Központja a Baross Gábor utca 1. szám alatti épület, amely a MÁV felvételi épületeként készült el 1883-ban. Ekkor épült a Budapest–Kelenföld–Újszőny egyvágányú vasútvonal, sőt, az első Viadukt is a Füzes-patak felett. Miután a vasúti nyomvonalat 1977-ben módosították, a vasúti forgalom megszűnt Biatorbágy központjában. Az épületet 1992-ben az önkormányzat kulturális intézménnyé alakította át, ahol helyet kapott a zeneiskola is, amely ma Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézményként működik több helyszínen. A klasszicizáló jellegű épületet 2006-ban modern, többfunkciós nagyteremmel bővítették ki. A torbágyi településrészen 1960-ban lett könyvtár, ami 1975-ben a Fő utca egykori iskolaépületébe költözött egészen a fiókkönyvtár bezárásáig, 1996-ig. Az üresen és romosan maradt épület 2004-ben nyitotta meg újra kapuit, mint Közösségi Ház, hangulatos belső udvarral és pincével. 2016 szeptembere óta a Nagy utca 31 szám alatt működik a Bábos Ház, melyben heti rendszerességgel működik gyermekbábos szakkör.